Kamer: geen boycot van opening Spelen

Minister-president Balkenende mag in augustus de openingsceremonie van de Olympische Spelen bijwonen. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer ziet op dit moment niets in een boycot van deze festiviteit. Volgens minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) wijkt Nederland hiermee niet af van de meeste andere landen. Alleen Tsjechië en Polen boycotten de opening. Tijdens een debat in de Tweede Kamer bleek vanmorgen dat alleen regeringspartij de ChristenUnie en de oppositiepartijen GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren op het standpunt staan dat het kabinet nu moet uitspreken dat er geen vertegenwoordigers van de regering naar de openingsceremonie gaan. De andere partijen plaatsen vraagtekens bij de effectiviteit van zo’n boycot en vinden het te vroeg daarover nu te besluiten. Alle Kamerleden uitten hun zorg over de manier waarop China omgaat met de mensenrechten.

Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) is de grote pleitbezorger van het om die reden boycotten van de openingsceremonie. „Het is zeer ongepast op regeringsniveau af te reizen. Ik hoef niet nog eens twee maanden op een beslissing te wachten”, zegt hij. De meerderheid kiest voor dialoog met China om de mensenrechten te verbeteren. In de woorden van het Kamerlid Van Baalen (VVD): „We moeten China bombarderen met contacten”. Een boycot pakt volgens de Kamermeerderheid averechts uit. „Als we niet gaan, slaan we de deur dicht”, aldus CDA’er Van Gennip.