iPhone 3G blijkt toch duurder

iphone_3g_black_white.jpgApple hoopt met een lagere prijs de massamarkt te interesseren voor de nieuwe iPhone 3G. Maar uit een rekensommetje blijkt dat het apparaat juist iets duurder is geworden, in ieder geval op de Amerikaanse markt.

In de VS zal de iPhone 3G niet meer ‘los’ zonder abonnement te koop zijn, meldt ZDnet. Ook online bestellen is niet meer mogelijk: het toestel moet in de winkel geactiveerd worden. Dankzij het verplichte telefooncontract komt de totale prijs van de iPhone 3G veertig dollar boven de vorige versie uit: 920 in plaats van 880 dollar, berekend over een periode van twee jaar. De slogan ‘twice as fast, half the price’ klopt dan ook niet helemaal.

T-Mobile heeft zijn Nederlandse prijs nog niet bekend gemaakt, maar hier vind je alvast een overzicht waar de nieuwe iPhone gekocht kan worden, opgesteld door de iPhoneclub.

Het is in Nederland een gebruikelijke constructie om dure telefoons te subsidiëren met een flinke korting op het toestel. Zo kost een Nokia N95 zonder subsidie van de netwerkaanbieder ruim 600 euro en de HTC Diamond bijna 500 euro. Subsidiëring van telefoons is niet overal gebruikelijk. De Franse wet eist bijvoorbeeld dat elk  toestel ook zonder subsidie wordt aangeboden, voor de volle prijs en zonder simlock.

Uit het persbericht van de Amerikaanse netwerkaanbieder AT & T blijkt dat Apple voor de subsidiëring als constructie heeft gekozen en geen gedeelte van de omzet aan dataverkeer meer verlangt. Daarentegen betaalt de provider Apple de volle mep voor het toestel en haalt dat geld weer terug bij de klant. Volgens Fortune zou de 16 GB versie van de iPhone 3G ongeveer 700 dollar kosten. De klant betaalt 299 dollar, en gedurende twee jaar een maandelijks tarief voor dataverkeer.

Uit het AT&T-bericht:

Under the revised agreement, which is consistent with traditional equipment manufacturer-carrier arrangements, there is no revenue sharing and both Phone 3G models will be offered at attractive prices to broaden the market potential and accelerate subscriber volumes.  

http://iphoneweblog.blogspot.com/  maakte ook een rekenvoorbeeld volgens Amerikaanse prijzen

8GB 3G iPhone $ 200
Databundel per maand $ 10, minimaal 24 maanden $ 240
Belbundel $ 20 per maand, minimaal 24 maanden $ 480
Totaal $ 920!
De oude iPhone kost in de VS in combinatie met een abonnement $ 880

Conclusie: $40 dollar duurder

NB: veertig dollar van 880 is 4,5 procent. De berekening van 10 procent ging uit van veertig dollar op een aanschafprijs van 399 dollar.  Met dank aan deze reactie.

    • Marc Hijink