Internet Weblog van de dag

Een klein uur met de wijze man. Freek Staps schrijft over zijn ontmoeting met de financiële topman Robert Rubin:

„Een klein uur met Robert Rubin is veel te kort. Hij werkt sinds 1966 in de financiële wereld en was sindsdien een van de hoogste bazen van zakenbank Goldman Sachs en minister van Financiën onder Clinton.

Naar eigen zeggen heeft hij „aardig wat financiële crises meegemaakt in de afgelopen veertig jaar”. Nu noemt hij zichzelf consigliere bij Citigroup, de bank die bovenaan staat in de wall of shame van de kredietcrisis, met afschrijvingen van maar liefst 42,9 miljard dollar. „Where was the wise man”, vroeg The New York Times zich af toen de omvang van het debacle duidelijk werd.

Waar over te praten met zo’n man? Over alles, dan maar.

Hier een van zijn opvattingen:

Het kan nog wel even duren voor de Amerikaanse economie weer opkrabbelt, denkt Rubin. „Ten eerste is de beschikbaarheid van krediet krap en ik denk dat dat nog een tijd zal duren, met alle zorgen die banken hebben over hun balans. Maar het grootste probleem is de Amerikaanse consumptie.”

Door de dalende huizenprijzen, het gebrek aan spaargeld en de hoge schulden, zal de Amerikaanse consument volgens hem nu toch echt minder geld gaan uitgeven.’

Lees meer over Rubins opvattingen in nrc.nl/newyork

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Weblog

De aangekondigde weblog New York over de ontmoeting met financieel topman Robert Rubin (10 juni, pagina 21) is niet geschreven door Freek Staps, maar door Elske Schouten.