Injectie in brein helpt ratten van de drank af

rotterdam. Het is mogelijk om de behoefte aan alcohol af te remmen zonder bijkomende nadelen, althans bij ratten. Neurologen van de University of California hebben dit ontdekt door de stof GDNF in de hersenen van ratten te injecteren. GDNF bevordert de aanmaak van dopamine, dat in de hersenen welbevinden bevordert. De meeste medicatie die wordt voorgeschreven om alcoholverslaving tegen te gaan, remt niet alleen de behoefte aan alcohol af, maar ook aan suiker en eten. Dat is een reden dat gebruikers van anti-alcoholmedicijnen de middelen liever niet innemen. De ratten die extra GDNF kregen, hadden nog wel trek in suiker. De volgende stap is het zoeken naar een substantie die de werking van het natuurlijke GDNF versterkt of nabootst. De resultaten stonden gisteren in Proceedings of the National Academy of Sciences.