Imago

Foto AFP Tennisser Rafael Nadal met zijn trofee in de kleedkamer van Roland Garros. Foto AFP Spanish player Rafael Nadal poses with his trophy in the locker room of the Philippe Chatrier stadium after winning against Swiss player Roger Federer during their French tennis Open final match at Roland Garros on June 08, 2008 in Paris. Nadal won 6-1, 6-3, 6-0. AFP PHOTO POOL Thomas Coex AFP

Balkenende had lang een wat sullig imago. Het is inderdaad lastig om als leider van een natie bij voortduring te worden vergeleken met een twaalfjarige leerling van een virtuele school waar kinderen met bijzondere gaven worden opgeleid voor een functie in de heksen- of tovenaarsbranche. Het imago werd gecorrigeerd: andere bril, ander kapsel en de regelmatige publicatie van foto’s met een masculiene boventoon. Zo zagen we Balkenende in een stoere pose bij ‘onze jongens’ in Afghanistan. Bij Rita Verdonk het omgekeerde. Haar adviseurs drongen aan op een wat menselijker imago: ander haar, andere opmaak en kleding. Misschien waren de krukken ook niet echt nodig. Plots waren we toch wat minder bang om haar in een stil steegje tegen te komen terwijl we iets deden dat zou kunnen suggereren dat we niet trots op Nederland zijn. Het lijkt erop dat tennissers inmiddels ook adviseurs hebben. Op de foto zien we Rafael Nadal. Op de baan een beest. Hij draagt tegenwoordig mouwloze shirts die hem nog breder doen lijken. Grommend en kreunend gaat hij het gevecht aan met de tegenstander. Op Roland Garros vernederde hij dit weekend zijn tegenstander (Federer). Het publiek had medelijden. De foto is in de kleedkamer genomen, geruime tijd na de wedstrijd. Het haar is zorgvuldig geföhnd. Ook de pose lijkt zorgvuldig gekozen. De blik in de ogen doet denken aan kwetsbare zeehondjes en (heel) zacht toiletpapier. Dacht te maken te hebben met Maria Isabel Nadal. Is dit Rafael?

    • Joop van der Pligt