Ik wil je broer wel weer zijn

Na een breuk van tien jaar zijn de broers Max en Igor Cavalera weer bij elkaar.

Volgende week speelt Cavalera Conspiracy in A’dam.

Tien jaar spraken ze niet met elkaar. ,,Via onze moeder hoorden we hoe het met de ander ging.”, zegt Igor Cavalera (37). ,,Ik miste onze kameraadschap verschrikkelijk.” Zijn broer Max (38): ,,Het waren de donkere dagen van mijn leven.”

Vanaf hun puberteit waren de broers respectievelijk drummer en zanger-gitarist in de Braziliaanse trashmetalband Sepultura. Door keiharde metal te mengen met lokale invloeden (onder meer door samenwerkingen met Xavante-indianen en de percussionist Carlinhos Brown) wist de band gaandeweg een breder publiek te bereiken. Van het zevende album Roots (1996) werden wereldwijd meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Het maakte van Sepultura destijds het grootste exportproduct van Brazilië – na koffie.

Maar dat succes stopte abrupt, toen drie van de vier bandleden de manager (en tevens Max’ vrouw) wilden ontslaan. Zwaar teleurgesteld besloot Max Cavalera de band te verlaten. De broers braken met elkaar.

Tot een jaar terug. Igor: ,,Ik was helemaal niet gelukkig met mezelf. Toen heb ik hem gebeld.”

Max: ,,Hij zei: ‘Ik wil je broer weer zijn.’ Ik was dolblij. Toen hebben we alles uitgepraat. ”

Igor: ,,Godzijdank klikte het weer.”

Sepultura leed bij gebrek aan het voormalige boegbeeld inmiddels een kwijnend bestaan. Fans waren overgestapt naar Max’ nieuwe band Soulfly. Max: ,,Igor heeft ons samengebracht op het persoonlijke vlak. Ik ben verantwoordelijk voor de muzikale reünie. Met Soulfly traden we op in Phoenix. Ik heb Igor gebeld en gezegd: ‘Je moet komen. We moeten weer samen spelen.’”

Igor: ,,Ik was gestopt met Sepultura en had het gehad met metal. Maar ik dacht: de kans om weer met Max te spelen, laat ik me niet ontnemen. Ik ben erheen gevlogen. We speelden Roots en Attitude. Het was fantastisch.”

Max: ,,Niemand wist dat hij zou komen. The place went crazy. Het is ongelofelijk hoe hij een drumstel totaal anders kan laten klinken. Igor laat trommels donderen als onweer.”

Er moest kortom weer een plaat worden gemaakt. Max: ,,Toen heb ik tegen hem gelogen. Ik zei dat ik al een geheel album voor ons tweeën had geschreven, en dat hij alleen maar hoefde langs te komen om alle nummers in te spelen. Maar dat was helemaal niet zo.”

Inmiddels zijn die nummers er wel. Dit voorjaar verscheen Inflikted onder de naam Cavalera Conspiracy. De herenigde broers toeren nu door Europa, en stonden anderhalve week geleden op Pinkpop.

Backstage blijken ze wat betreft uiterlijk wél tegenpolen te zijn. Igor oogt fris geknipt en draagt een strak getrimd sikje. Hij runt een eigen kledinglijn (Cavalera) en spelt zijn naam de laatste twee jaar als ‘Iggor’; de extra G vond hij mooier.

Max’ haar bestaat uit zo’n tien samengeklitte sprieten. De dikste dreadlock doet niet onder voor een kinderarm. En behalve op de kapper lijkt hij ook op de tandarts te bezuinigen. Tijdens het praten slist hij, omdat hij enkele tanden mist.

Dat ze elk een eigen tourbus hebben, heeft te maken met logistiek, niet met spanningen. Igor moet meteen na Pinkpop door naar het Amsterdamse Paradiso voor een optreden met Mix Hell, het dance- en elektrotrio waarvan ook zijn vrouw Laima Leyton deel uitmaakt. ,,Dat is één grote rotzooi. We gebruiken samplers, platen en soms ga ik daar dan nog overheen drummen.”

Volgende week staat hij weer in Paradiso, maar dan met zijn broer en de rest van Cavalera Conspiracy. Igor: ,,Ik hoef Max maar aan te kijken en ik weet wat hij gaat doen. Soms is er geen tijd voor een soundcheck. Als ik daardoor Max aan het begin van het optreden niet kan horen, maakt dat niet uit. Ik weet toch wat hij speelt. Het is alsof we tweelingen zijn.”

Max: ,,Het is instinct. We hoeven vooraf ook niet af te tellen. Dat doen we nu alleen voor de andere jongens in de band. En dan tellen we tot twee, in plaats van tot vier.”

Igor: ,,Het fanatisme is weer terug, en dat is fucking cool. Met voetballen was het vroeger net zo. Daar waren we zo door bezeten dat we ’s nachts met een bal in ons bed sliepen.”

Cavalera Conspiracy treedt op: 18 juni in Paradiso A’dam en 22 juni in De IJsselhallen, Zwolle

    • Frank Provoost