Hoogste baas van belastingen blijft, ondanks kritiek

Rotterdam. De hoogste baas van de Belastingdienst, Jenny Thunnissen, die kritiek kreeg wegens de aanhoudende problemen bij de fiscus en het overtreden van regels door een bijbaan, heeft verlenging gekregen van haar aanstelling als directeur-generaal. Dat melden bronnen rond het ministerie van Financiën. Staatssecretaris De Jager (Financiën, CDA) wil Thunnissen naar verluidt niet kwijt nu de dienst bezig is met een verbetering van de dienstverlening. De aanstelling van Thunnissen is met een jaar verlengd, aldus de bronnen. Daarmee is ze een van de langstzittende directeuren-generaal. De problemen bij de fiscus ontstonden onder het bewind van Thunnissen, door een reorganisatie, een bezuinigingsoperatie en talrijke automatiseringsfouten. Begin dit jaar raakten nog 730.000 aangiften inkomstenbelasting zoek door een computerfout. Thunnissen kwam onlangs in opspraak door een nevenfunctie bij een ziekenhuis dat de Belastingdienst benadeelde door btw te ontwijken. Zij overtrad de integriteitsregels van de dienst door de nevenfunctie niet op te geven. Dat deed ze alsnog toen de kwestie in de publiciteit kwam.