Hiddinks Rusland kansloos tegen superieur Spanje

De Spaanse spits David Villa, op grond liggend, wordt door ploeggenoten bestormd nadat hij zijn tweede doelpunt heeft gescoord. Foto AP David Villa wordt bedolven onder de ploeggenoten na zijn tweede goal. Foto AP Spain's David Villa, on ground at right, is congratulated by teammate Andres Iniesta after Villa scored his team's 2nd goal, as the other team players run toward them during the group D match between Spain and Russia in Innsbruck, Austria, Tuesday, June 10, 2008, at the Euro 2008 European Soccer Championships in Austria and Switzerland. (AP Photo/Bernat Armangue) Associated Press

Spanje4Rusland1

Ruststand 2-0. 20. Villa 1-0, 44. Villa 2-0, 75. Villa 3-0, 86. Pavloetsjenko 3-1, 90+1. Fabregas 4-1. Scheidsrechter: Plautz (Oos). Toeschouwers: 30.000.

Rusland had het Europees kampioenschap voetbal niet slechter kunnen beginnen. De ploeg van coach Guus Hiddink was in Innsbruck volkomen kansloos tegen Spanje.

De uitblinker in het Spaanse elftal was David Villa. De spits scoorde drie keer, Cesc Fàbegras eenmaal. Spanje versloeg met superieur spel de flegmatieke Russen met 4-1.

Hoewel het Europees kampioenschap sinds de eerste uitgave in 1960 regelmatig verrassende winnaars heeft opgeleverd, mag allerminst worden verwacht dat coach Guus Hiddink outsider Rusland dit jaar aan de titel helpt.

Zijn toverstaf mag dan tot opmerkelijke dingen in staat zijn geweest, met het Russische team dat gisteren aan Spanje tegenstand probeerde te bieden, zal hij deze weken niets opzienbarends uitrichten. De terugkeer van de geschorste spelmaker Arsjavin en de geblesseerde spits Pavel Progrebjnak (sterspelers van Zenit) zal daar niets aan veranderen.

Dat is ook niet wat Hiddink heeft voorspeld. Zijn meerjarenplan om het Russische voetbal weer gezicht en structuur te geven hoopt hij immers pas in 2010 af te ronden. Als door een wonder plaatste Rusland zich voor de eindronde van het EK. Of was het toch Hiddinks toverstaf die teweegbracht dat Engeland zich in de eindfase van het kwalificatietoernooi thuis door Kroatië liet ringeloren? Eigenlijk alleen daardoor mocht Rusland met de Kroaten naar het EK.

Het Russische voetbalvolk hunkert naar grote daden, grote namen en grote bekers. Alleen al de uitzinnige vreugde vorig jaar oktober in Moskou na de overwinning op Engeland getuigde van een intens verlangen naar erkenning van Rusland en zijn voetbal. Hiddink haastte zich destijds om de euforie te temperen. Dit was pas de eerste stap, want er moest nog veel veranderd worden. En toen hadden de Russen zich nog niet eens voor het EK geplaatst.

De eindzege van Zenit St. Petersburg in het UEFA-Cuptoernooi mag als een tweede stap worden gezien. De volgende stap is plaatsing voor de tweede ronde van dit EK. Maar of Hiddink daarin met zijn selectie slaagt, moet worden betwijfeld. Zeker na het spel tegen de professioneel en gelouterd spelende Spanjaarden. Ze zijn bijna allen actief in de sterke competitie van Spanje. De Russen spelen bijna allemaal in de Russische competitie, een wereld van verschil met de Spaanse.

In 1960 won de Sovjet-Unie nog als eerste nationale ploeg de Europese titel. Het door afwezigheid van Engeland, Duitsland en de Britse teams sterk gedevalueerde toernooi stond in het teken van de kwaliteiten van doelman Lev Jasjin, nog altijd een van de beste keepers in de historie. Vier jaar later versloeg Spanje in de finale van het EK bijna dezelfde ploeg van de Sovjet-Unie, mét Jasjin. Sinds 1964 heeft het altijd sterke Spanje geen titel meer veroverd. Al was de ploeg er in 1984 dichtbij. Frankrijk won toen de finale, dankzij uitblinker Michel Platini.

Zou het dan nu wel gebeuren? De Spaanse ploeg is er toe in staat. Alleen al de aanvallers zijn van uitzonderlijke klasse. Een elftal dat kan beschikken over spitsen als Fernando Torres en David Villa mag zich gelukkig prijzen. De eerste (pas 24) maakt furore bij Liverpool als een spits die snel is, uit onmogelijke hoeken schiet, verdedigers uitspeelt alsof ze er niet staan en overzicht heeft.

Villa (26) is spits bij Valencia. Hij is klein, snel en scoort uit alle standen. Het duo was een voortdurende plaag voor de naïeve Russische defensie, die vooral bestaat uit door Hiddink tot verdedigers omgeschoolde middenvelders.

Villa scoorde driemaal, maar hij had twee of drie doelpunten meer kunnen maken. Zo gemakkelijk creëerde hij zijn kansen of werd hij aangespeeld door Torres. Het eerste doelpunt viel halverwege de eerste helft na een actie van Torres, die vervolgens Villa in staat stelde raak te schieten. Weer Villa schoot Spanje naar 2-0. En met zijn vriend Torres op de reservebank scoorde Villa ook 3-0. Kort nadat Rusland door Roman Pavloetsjenko 3-1 had gemaakt, stond Villa aan de basis van de vierde Spaanse goal, van Fàbregas.

De Spaanse ploeg van de oude coach Luis Aragones speelde bij vlagen technisch superieur, overtuigd van haar kwaliteiten. Maar is dat in het verleden ook niet het geval geweest? Een goed begin, maar zodra er andere belangen gaan spelen kan het tij zomaar keren. Een goed begin zegt helemaal niets. Vraag het Italianen, die zelden een toernooi goed zijn begonnen, en toch uiteindelijk de titel grepen. Vraag het Oranjespelers die in 1988 het eerste duel verloren en alsnog kampioen werden.

Villa is nu topscorer van het toernooi. Niemand mag verbaasd staan als de kleine Bask, die zijn opleiding genoot bij Sporting Gijon, samen met Torres, Spanje dichtbij de Europese titel brengt. Maar ja, het was pas de eerste wedstrijd. En het was maar Rusland.

Een elftal speelt zo goed als de tegenstander toelaat, schreef de Argentijnse filosoof, schrijver, jurist en oud-international Jorge Valdano eens. Later, als manager en directeur van voetbalschool van Real Madrid, schreef hij in het in Duitsland bekroonde sportboek Über Fussball, een verzameling columns uit El País: „Van euforie wordt niemand wijzer.” Spaanse bondscoaches weten er alles van.

    • Guus van Holland