Hbo`ers struikelen vaak in eerste jaar

Den Haag. Het eerste studiejaar blijkt voor hbo-studenten een belangrijk struikelblok. Als de studenten het tweede jaar bereiken neemt de kans dat ze hun diploma halen procentueel sterk toe. Dat blijkt uit cijfers over het studiejaar 2006-2007, die de HBO-raad heeft gepubliceerd. In die jaargang stopte 17,3 procent van alle eerstejaars met hun opleiding. Dat is 2 procentpunt meer dan in het jaar daarvoor. Bijna drie op de vijf hbo-studenten studeert binnen vijf jaar af. Acht jaar na aanvang van de studie heeft 68,5 procent van alle studenten een diploma in het hoger onderwijs behaald. Hbo-studenten met een havo-diploma doen het over het algemeen beter dan studenten die van het mbo afkomstig zijn. In het eerste jaar valt 21,3 procent van de mbo`ers uit. Onder vroegere havisten is dat 14,6 procent. Van de studenten met een havo-opleiding haalt bijna 70 procent de eindstreep. Voor mbo`ers is dat ongeveer tweederde.