Film van de dag

John Malkovich en Nicole Kidman in The Portrait of a Lady (Jane Campion, 1996, GB/VS). Szene mit JOHN MALKOVICH u. NICOLE KIDMAN Ullstein bild

The Portrait of a Lady. Na het succes van The Piano kon Jane Campion voor haar volgende project kiezen uit een keur van acteurs. Voor de hoofdrol in haar Henry James-verfilming koos ze voor Nicole Kidman. Kidman speelt de jonge Amerikaanse Isabel Archer die in Engeland woont. James’ thematiek van de onschuldige vrouw uit de Nieuwe Wereld die het onderspit delft in het decadente Europa krijgt vorm als de vrijgevochten Isabel naar Florence trekt en terechtkomt in het web van een parvenu (John Malkovich) en zijn ex-minnares (Barbara Hershey). Tegen het advies in van een goede vriendin stort ze zich in een amoureus avontuur met de ondoorgrondelijke en vileine estheet. Campion maakte een wat afstandelijke kostuumfilm die ver weg staat van de ‘heritage’-films van bijvoorbeeld James Ivory (A Room With a View). (Jane Campion, 1996, GB/VS), België 2, 20.40-23.00u.André Waardenburg

    • André Waardenburg