Farfán van PSV naar Schalke 04

PSV heeft aanvaller Jefferson Farfán verkocht aan Schalke 04. De Duitse club bereikte gisteren een akkoord met zowel PSV als de Peruaan. Dat liet Schalke op de eigen website weten. Farfán tekent binnenkort een vierjarig contract bij de ploeg uit Gelsenkirchen, waar Fred Rutten als nieuwe trainer aan de slag gaat. Die leidde onlangs FC Twente naar de voorronde van de Champions League.

Algemeen directeur Jan Reker van PSV bevestigde gisteren dat de Eindhovenaren een akkoord hebben bereikt met Schalke 04. „Het is natuurlijk jammer, hij heeft hier vier fantastische jaren gehad. Maar we wisten dat hij ook de wens had om naar een grote competitie te gaan.”

Farfán had een clausule van naar verluidt 10 miljoen euro in zijn contract staan waarvoor hij mocht vertrekken. De Duitsers waren volgens Reker bereid dat te betalen. PSV moet een gedeelte van de transfersom overmaken aan Alianza Lima, de voormalige werkgever van de Zuid-Amerikaan.

De 23-jarige Farfán speelde de afgelopen vier jaar voor PSV, waarmee hij elk seizoen de landstitel won. In de eredivisie maakte de Peruaan 57 doelpunten in 118 wedstrijden. In de Champions League scoorde Farfán vier keer in 34 wedstrijden. De ploeg uit Eindhoven strandde met Farfán in 2005 in de halve finale van het belangrijkste Europese bekertoernooi.

Farfán had het afgelopen seizoen te maken met een terugval. De aanvaller raakte tijdens het toernooi om de Copa América zwaar geblesseerd aan zijn enkel en had daar maanden last van. Pas in de slotfase van het seizoen haalde Farfán weer zijn oude niveau.

Andreas Müller, manager van Schalke 04, denkt dat Farfán de club uit Gelsenkirchen een flinke impuls kan geven. „Hij heeft in Nederland en in de Champions League regelmatig zijn kwaliteiten laten zien. Als hij door de medische keuring komt, en daar ga ik vanuit, hebben we een speler vastgelegd die op meerdere posities in de aanval inzetbaar is.”

PSV denkt met de aanvallers Nordin Amrabat en Reimond Manco de vervangers voor Farfán al in huis te hebben gehaald. Amrabat komt van VVV, de Peruaan Manco speelde bij Alianza Lima.