Een heerlijk album van rapper Lil Wayne

CD hiphop Lil Wayne – Tha Carter III (Cash Money/Universal) ****-

CD hiphop

Lil Wayne – Tha Carter III

(Cash Money/Universal) ****

Het sterkste punt van Lil Wayne (25) uit New Orleans is zijn swagger, de stijlvolle trots en zelfverzekerdheid waarmee hij zich aan de wereld toont die terugkeert in zijn uiterlijk, zijn houding en zijn rapstijl. In de kleinste ademstoot van het hiphopfenomeen zit swagger, zoals in de zucht die hem ontsnapt in zijn rol als Dr. Carter in het gelijknamige nummer, wanneer zijn assistente alweer een patiënt aankondigt die aan talloze rapgebreken leidt. Het nummer is een pronkstuk op dit album waarvoor de spanning jarenlang werd opgevoerd met hoogstaand mixtapemateriaal. Een opvallend ingetogen Swizz Beats fabriceert rond samples van The Smile van David Axelrod een pulserende hiphoptrack met tokkelende bassen, swingende drums en jazzy blazers terwijl Lil Wayne rappers tracht te redden van hun middelmatigheid en vloekt wanneer er weer één overlijdt op zijn operatietafel.

Lil Wayne kraamt regelmatig intens kermend de grootste onzin uit met de overtuiging van een gospelpredikant. Het fijnst zijn de producties die even tegendraads zijn, zoals A Milli en het soulvolle Let The Beat Build van Kanye West waarin pas na 1,59 minuten de basdrum mag meedoen.

De gastoptredens zijn vaak raak, zoals op de warme hiphoptrack Mr. Carter met Jay-Z en een verrassende Betty Wright op het verder matige Playing With Fire. Maar een politiesirene nadoen als refrein is nooit een goed idee, net als toiletmetaforen om uit te leggen dat je ‘de shit’ bent; als het misgaat bij Lil Wayne gaat het goed mis. Tha Carter III is niet de allesvernietigende klassieker die na alle hype wellicht verwacht werd maar wel een heerlijk album. En volgende week is er vast weer een mixtape.

Saul van Stapele

    • Saul van Stapele