een dag vol euro 2008

Veel inwoners van de oude binnenstad van Basel hebben hun buik nu al vol van het EK voetbal. Ze missen vooral de frisse lucht in de Zwitserse plaats. De 800 mobiele toiletten kunnen de massale toeloop niet aan. Daardoor doen duizenden voetbalsupporters overal en nergens hun behoefte en dat leidt tot ongekende stank in de straten van het centrum. De politie van Basel gaat streng optreden om het wildplassen en -poepen terug te dringen. Van de boete zullen de meeste fans echter niet schrikken: 31 euro.

Onder luide toejuichingen van ruim duizend supporters is het Nederland elftal gisteren aan de eerste training op weg naar de volgende EK-wedstrijd begonnen. De fans bedankten hun favorieten voor de historische overwinning van maandagavond op wereldkampioen Italië. „Kampioenen, olé olé”, klonk het minutenlang toen de spelers het veld betraden. Mario Melchiot trainde nog apart van de groep. De verdediger is nog steeds niet helemaal fit. Wanneer hij weer kan spelen is nog onduidelijk.

Priester Zygmunt Waz, de voorganger van een Poolse katholieke kerk in Wenen, wil voor de EK-wedstrijd tussen Polen en Oostenrijk, die morgen plaatsvindt, de kerk in het midden laten. Waz heeft een speciale mis gepland voor het Poolse team, maar hij zal niet bidden om een overwinning voor de ploeg van bondscoach Leo Beenhakker. „We willen God hier niet bij betrekken”, sprak hij. „Oostenrijkers bidden ook en we willen God niet in een lastige positie brengen.”

De supporters op de Oranjecamping in Interlaken drinken meer bier dan bij het WK 2006 in Duitsland. „Per persoon wordt er nu 2,7 liter bier per dag gedronken, ten opzichte van 2,5 liter in 2006”, aldus organisator Jokko de Wit.

De sensationele EK-zege van Oranje tegen wereldkampioen Italië heeft ook de gokwereld wakker geschud. Het Nederlands team staat bij de Britse bookmakers niet langer als outsider genoteerd voor de Europese titel. Bij het begin van het EK stond Oranje 12/1, na de triomf in Bern belandde de koers op 5/1 (vijf keer de inzet bij Europese titel voor Oranje). Alleen de kansen van Duitsland op EK-goud worden nog hoger ingeschat (7/2).

De Portugese stervoetballer Cristiano Ronaldo heeft zijn eerste titel bij het EK binnen. Hij is in een peiling onder 12.000 vrouwen uit heel Europa tot de knapste EK-speler uitgeroepen. De Fransman Thierry Henry, de Italiaan Fabio Cannavaro en de Zweed Freddie Ljungberg eindigden op gepaste afstand van Ronaldo. Nederlandse spelers kregen geen eervolle vermelding.

De Kroatische bondscoach Slaven Bilic verwacht dat zijn 22-jarige aanvaller Luka Modric de beste speler van het Europees Kampioenschap wordt.

De Roemeense international Ciprian Marica is gisteren met een zware hersenschudding in het ziekenhuis beland. De aanvaller is vermoedelijk vrijdag niet inzetbaar voor de wedstrijd tegen Italië. Marica liep de hoofdkwetsuur op tijdens de training bij een ongelukkig kopduel met teamgenoot Marius Nicolae.

Een brouwerij in Wenen heeft elke Oostenrijkse speler die in de resterende groepsduels scoort een leven lang gratis bier in het vooruitzicht gesteld. „Misschien is dit net dat extra zetje dat ze nodig hebben om te scoren”, zei directeur Sigi Menz van de Ottakringer Brauerei. Hij beloofde de biervoorraad voor het eerste jaar persoonlijk af te leveren.