Duitse bon alsnog betalen

Een verkeersboete uit het buitenland? Veel Nederlanders betalen die niet en denken daarmee weg te komen. Begin 2009 komen zij mogelijk voor een onaangename verrassing te staan, als ze alsnog moeten betalen. En de kans dat geflitst worden over de grens daadwerkelijk resulteert in een bekeuring op de Nederlandse deurmat, wordt ook groter vertelt Marieke Meinderts, hoofd grensoverschrijdende sancties bij het Centraal Justitieel Incasso Bureau.

Wat verandert er begin 2009?

„Dan beginnen EU-landen met het incasseren van elkaars verkeersboetes. Ongeveer 20 procent van de grensoverschrijdende bekeuringen wordt niet betaald, maar dat is dan afgelopen.”

Tot nu toe gebeurde er niets als je niet betaalde?

„Jawel. Buitenlanders die een overtreding in Nederland begaan, krijgen een beschikking thuis en daarna een eerste en een tweede aanmaning. Als ze dan nog niet betaald hebben, worden ze opgenomen in het landelijk opsporingsregister. Als ze vervolgens in Nederland in aanraking komen met opsporingsautoriteiten, bijvoorbeeld bij de paspoortcontrole op Schiphol, moeten ze direct betalen, inclusief de kosten voor de aanmaningen.”

Waarom verwacht u dat landen hun best gaan doen om door Nederland uitgeschreven bonnen te incasseren?

„Wij hebben vertrouwen in het Europese toezicht dat plaats gaat vinden op de naleving door EU-landen. En als we merken dat bepaalde landen structureel verzaken, dan kan de Nederlandse minister dat altijd nog politiek laten escaleren in het overleg met de andere landen. Bovendien hebben die andere landen er ook belang bij, want ook daar leven frustraties over buitenlanders die niet worden gestraft voor te hard rijden en de verkeersveiligheid in gevaar brengen.”

Krijg je altijd een bon thuis als je in het buitenland wordt geflitst?

„Dat is een lastige vraag. Dat hangt af van de kentekenuitwisseling. Met Duitsland en België is dat goed geregeld. Vanuit die landen krijg je dus altijd een bekeuring thuis. Maar met veel andere landen werkt dat nog niet helemaal goed, al is het de bedoeling om dat snel te regelen.”

Kunnen openstaande boetes met terugwerkende kracht worden geïnd?

„Ja, in Nederland zijn verkeersovertredingen na vijf jaar verjaard, dus we kunnen straks nog boetes van buitenlanders uit 2004 innen. De verjaringstermijnen verschillen enorm per land.”

Hoeveel Nederlanders moeten straks openstaande buitenlandse bonnen betalen?

„Dat weten we niet. We moeten gewoon afwachten wat er aan buitenlandse aanvragen op ons afkomt. Ik kan wel zeggen dat Nederland bij tienduizenden buitenlandse EU-onderdanen bekeuringen gaat innen, ter waarde van zo’n acht miljoen euro.”

    • Wilmer Heck