Druk op Ieren ‘ja’ te stemmen

Vlak voor het Ierse referendum over het nieuwe EU-verdrag, dat morgen wordt gehouden, hebben verschillende Europese leiders de Ieren opgeroepen ‘ja’ te stemmen.

„Het Verdrag van Lissabon is goed voor Ierland en goed en uitstekend voor Europa”, zei de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker na een ontmoeting met de Poolse premier Donald Tusk. Hij toonde begrip voor de zorgen van Ierse kiezers. „Europese aangeleden zijn erg ingewikkeld. Wij spreken een taal die niet begrijpelijk is voor mensen.” Juncker en Tusk lieten weten gematigd optimistisch te zijn over de uitkomst. Volgens de jongste peilingen wordt het spannend.

Vanuit Ierland werd gisteren geïrriteerd gereageerd op uitspraken van de Franse minister van Buitenlandse Zaker, Bernard Kouchner. Die zei maandag dat de Ieren volop gebruik gemaakt hebben van Europees geld en dat zij zelf „de eerste slachtoffers” zouden zijn van een ‘nee’. Mary Harney, de Ierse minister voor Gezondheidszorg en voorstander van het verdrag, noemde diens uitspraken „zeer onbehulpzaam”.

De Ierse senator Shane Ross die tegen het verdrag is, omschreef de opmerkingen van Kouchner als „behoorlijk arrogant”. „Dit toont hoe kleine landen worden behandeld door grote landen als we voor het Verdrag van Lissabon stemmen”, zei hij.

In Nederland weigerde staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken, PvdA) gisteren in de Tweede Kamer in te gaan op de discussie in Ierland. „Hoe minder ik er over zeg, hoe beter.” Hij wilde zich ook niet „begeven in scenario’s” als een meerderheid ‘nee’ zou zeggen. Volgens hem is het „formeel” wel zo dat er pas sprake is van een verdrag als alle 27 EU-landen dit hebben goedgekeurd.

„We hopen allemaal dat het ‘ja’ wordt”, zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel eerder deze week na een ontmoeting met de Franse president Nicolas Sarkozy. Wordt het toch een ‘nee’, dan komen Frankrijk en Duitsland met „een gemeenschappelijke reactie”, aldus Merkel.