Denemarken kiest ‘Miss Hoofddoek’

Een iPod heeft ze gewonnen, en een speciaal door een modeboetiek ontworpen hoofddoek. Huda Falah, een 18-jarige studente van Iraakse afkomst, werd gisteren uitgeroepen tot de eerste Miss Hoofddoek van Denemarken.

Met haar helblauwe hoofddoek won Falah van 45 andere jonge vrouwen die meededen aan de wedstrijd. Organisator ervan was de jongerenwebsite van de publieke omroep DR.

Toen eerder deze maand de Deense ambassade in Islamabad werd getroffen door een bomaanslag, die door Al-Qaeda werd opgeëist, heeft DR naar eigen zeggen geen moment overwogen om de hoofddoekwedstrijd af te gelasten. Conservatieve moslims in Denemarken hadden moslimmeisjes opgeroepen om niet deel te nemen aan het evenement.

Denemarken is al enkele weken in de ban van de hoofddoek. Vorige week kreeg Zenab el-Khatib, een 15-jarig meisje met Libanese ouders, toestemming om mét hoofddoek aan te treden in het nationale jeugdvoetbalelftal. Dit tot groot ongenoegen van de uiterst rechtse Deense Volkspartij, die al weken luid campagne voert tegen de islamitische hoofddoek.

Posters van de Deense Volkspartij toonden onlangs vrouwen met burqa’s en een rechtershamer, die suggereerden dat de invoering van de shari’a in Denemarken binnen handbereik zou zijn. Met succes pleitte de partij voor een algeheel verbod op religieuze kledij bij rechters.

De centrum-rechtse minderheidsregering van premier Anders Fogh Rasmussen, die van steun van de Volkspartij afhankelijk is, voelde zich genoodzaakt dit voorstel over te nemen.