Dementie minder dankzij extra licht

Sterke TL-balken in verzorgingstehuizen zorgen ervoor dat demente ouderen iets beter functioneren. Ze zijn wat minder depressief en kunnen meer dingen zelf doen, zoals eten of naar het toilet gaan. Hun dementie schrijdt „marginaal” trager voort.

Onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen hebben dat uitgetest in de gemeenschappelijke ruimtes van zes verzorgingstehuizen; zes andere instellingen dienden ter controle. De studie is vandaag gepubliceerd in het medische tijdschrift Journal of the American Medical Association.

De ouderen, van wie de meesten aan dementie leden, werden gemiddeld vijftien maanden gevolgd. In die periode werden zij gemiddeld steeds depressiever. Ouderen in de huizen met meer licht bleven echter wat vaker „licht depressief”. De achteruitgang van hun denken verliep ook trager, maar dat verschil was zo klein dat het in de praktijk niet merkbaar is.

De lampen leverden drie keer zo sterk licht als gewoonlijk binnen heerst. Dat is overigens altijd nog minder dan buiten op een bewolkte dag. De onderzoekers denken dat de ouderen beter functioneren omdat hun dagritme door het licht versterkt wordt.

Onderzoeksleider dr. Eus van Someren: „We hebben ook gekeken naar het dagelijkse verloop in het hormoon melatonine. Dat gehalte hoort ’s nachts hoog te zijn; in de instellingen met sterk zicht zagen we inderdaad een sterkere toename ’s nachts.” Daarnaast zou sterk licht het zicht verbeteren. Het onderzoek geeft een goed beeld van de praktijk omdat het lot bepaalde in welke verzorgingstehuizen de lampen werden opgehangen, en omdat verzorgers niet wisten welke lampen zij in huis hadden. De onderzoekers lieten in alle instellingen extra armaturen plaatsen.