De Kersentuin in het bejaardenhuis

De Kersentuin in het bejaardenhuis Amsterdam, 11 juni. In het Eindhovense zorgcentrum Peppelrode repeteren twintig hoogbejaarde bewoners het toneelstuk De Kersentuin, dat daar vanavond in première gaat. In dit stuk van Anton Tsjechov uit 1904 leeft een adellijke familie in een geïdealiseerd verleden, gesymboliseerd door hun geliefde kersenboomgaard, terwijl de nieuwe tijd en de schuldenaren aan de poort rammelen. De bewoners moeten hun landgoed verlaten. De Vlaamse regisseur Ivo Van Megen: „In de voorstelling dwarrelt een tere regen bloesem in een meisjesschoot van negentig, terwijl de bolsjewieken met hun rollators de ruiten van de villa inslaan. Jeugdige viriliteit staat naast de broze lichamelijkheid van een oudere. Maar ook de sensualiteit van de negentigplusser zal getoond worden.” Foto Vincent van den Hoogen/ Hollandse Hoogte Nederland, Eindhoven, 10-06-2008; Negentig-plussers spelen in toneelstuk. Serie foto's van de generale repetitie van De Kersentuin (Tsjechov). Regisseur Ivo van Megen (ZT Hollandia, NT Gent) speelt het stuk de komende week met een groep bewoners van zorgcentrum Peppelrode. "De Kersentuin speelt zich af in Rusland rond 1917. De adellijke familie Ranjewskaja bewoont al generaties lang een uitgestrekt landgoed, dat om zijn beroemde fruitbomen liefdevol ÒDe KersentuinÓ wordt genoemd. In dit aardse paradijs verdroomd de familie de tijd, leeft zij het leven in herinneringen. Niets lijkt deze idylle te kunnen verstoren. Maar torenhoge schulden gaan hun tol eisen. De bewoners dienen te vertekken." Woensdag 11 juni gaat het stuk in premiere. Foto Vincent van den Hoogen/HH Hoogen, Vincent van den