Choreograaf Jiri Kylián weg bij NDT

Tsjechische choreograaf Jiri Kylián stopt eind 2009 als huischoreograaf van het Nederlands Dans Theater (NDT). Hij wil los voor NDT blijven werken, maar aan de vaste verbintenis van 36 jaar komt een einde.

Kylián: ,,Ik wil me kunnen concentreren op wat ik zelf wil, in plaats van me moeten bezighouden met hele grote dingen die moeten. Alles in een wat kalmer tempo, maar met een open vizier.”

Met het vertrek van Kylián wordt een roemrucht tijdperk van het NDT afgesloten. Sinds 1999 was hij geen artistiek leider meer omdat het leiden hem steeds zwaarder viel. Voorstellingen maken voor een grote zaal zijn steeds minder een uitdaging voor hem.

Jiri Kylián (1947) wilde eigenlijk acrobaat worden, maar toen hij negen jaar oud was ging hij naar het Praags conservatorium voor een balletstudie. Zijn eerste baan kreeg hij eind jaren zestig in Stuttgart van choreograaf John Cranko. In Stuttgart ontmoette hij ook danseres Sabine Kupferberg die zijn vrouw en muze werd.

In 1973 maakt hij zijn eerste choreografie voor het NDT: Viewers. Twee jaar later werd hij opgenomen in de directie. Zijn internationale doorbraak kwam in 1978 met Sinfonietta. In dat jaar richtte hij ook de jongerengroep NDT II op. Het licht verhalende karakter van zijn werk veranderde na zijn ontmoeting met de Aboriginals. Het resultaat, Stamping Ground (1983), werd een wereldhit. In de jaren negentig raakte zijn werk geïnspireerd door Japan. Kylián heeft zo’n honderd balletten gemaakt waarvan driekwart voor het NDT. Opmerkelijk was de oprichting in 1991 van NDT III, voor dansers boven de 40. Het besluit van NDT in 2006 om met die groep te stoppen, heeft Kylián gekrenkt.

    • Ingrid van Frankenhuyzen