CDA isoleert CU met standpunt embryo’s

De CDA-fractie is voor de verruiming van de selectie van embryo’s bij erfelijke ziekten als borst- en darmkanker. Die selectie moet wel door „duidelijke randvoorwaarden en zorgvuldigheidscriteria” worden begrensd. Dat heeft de fractie gisteren besloten. Het Kamerlid Ormel maakte dat na afloop van het wekelijkse fractieberaad bekend: „Wij zijn in principe voor de selectie van embryo’s bij ernstige ziekten. Het gaat om een heel principiële zaak. Het is aan het kabinet om de nadere randvoorwaarden in te vullen.” Het CDA had zich tot dusver niet uitgesproken. De PvdA is voor een verruiming, net als de meeste oppositiepartijen. Twee weken geleden rees er in de coalitie een politiek probleem omdat de ChristenUnie afstand nam van een besluit van staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid, PvdA) om de selectie van embryo’s te verruimen. Deze methode wordt gebruikt om erfelijke ziekten niet door te geven aan het nageslacht. Bussemaker was onder druk van de ChristenUnie genoodzaakt haar brief over deze kwestie voorlopig in te trekken. Binnen het kabinet wordt nu naar een compromis gezocht. De meest betrokken bewindslieden, Bussemaker, minister Klink (Volksgezondheid, CDA) en vicepremier Rouvoet (ChristenUnie) zouden gisteren weer overleg hebben. Met het standpunt van het CDA komt de ChristenUnie meer alleen te staan. Fractievoorzitter Arie Slob wilde gisteren niet op het CDA-standpunt reageren, maar hij verwacht deze week nog geen oplossing. (NRC)