Bussen noorden rijden morgen weer in de spits

De streekbussen in de provincies Groningen, Drenthe en Friesland rijden vanaf morgen weer tijdens de spits. Dat is een gevolg van een vonnis van de Groningse rechtbank, die gisteravond een verbod oplegde aan buschauffeurs om in de noordelijke provincies nog langer te staken tijdens spitsuren.

De vakbonden gingen vandaag in overleg met hun leden over een landelijke invoering van het stakingsverbod. Vakbond de Unie adviseert haar leden alvast om landelijk weer te gaan rijden in de spits. Bestuurder Ewoud Teerink verwacht dat de andere bonden hetzelfde zullen doen, zegt hij. „Niemand zit te wachten op nog meer procedures.”

Henk Bleker, gedeputeerde van de provincie Groningen, zegt tevreden te zijn met de uitspraak van gisteren. „Het ging ons om de spits. Wij willen geen stakingsbreker zijn, maar we willen de overlast voor reizigers zo veel mogelijk beperken.” Het oordeel geldt alleen de drie noordelijke provincies. Andere provincies zeggen ook te streven naar een landelijke invoering van het stakingsverbod.

Coördinator openbaar vervoer Ferry Chervet van de provincie Zeeland zegt dat in zijn provincie de voorbereidingen voor gerechtelijke stappen „voor de zekerheid” worden gemaakt, voor het geval dat de Zeeuwse chauffeurs toch tijdens de spits blijven staken. Maar Chervet zegt ook te hopen op verzachting van de acties en beperking van de staking tot buiten de spits. „Meer kun je nu toch niet bereiken bij de rechter.” Ook Noord-Brabant en Overijssel wachten met juridische stappen tot de bonden met hun leden hebben overlegd.

Alle ogen zijn nu gericht op Den Haag. Henk Bleker laat weten dat staatssecretaris Huizinga (VWS, ChristenUnie) nu aan zet is. Volgens directeur Anne Hettinga van Arriva is het een „must” dat de centrale overheid nu met beide partijen om de tafel gaat zitten. Ook de rechter in Groningen voegde aan zijn oordeel toe dat „de sleutel in Den Haag ligt”.

Huizinga liet vanochtend weten te werken aan een brief voor de Tweede Kamer, als inhoudelijke reactie op het rapport van senator Klaas de Vries. Naar verwachting houdt de Tweede Kamer morgen een spoeddebat over de kwestie.