Balkenende wilde geen rol bij koop ABN

Premier Balkenende (CDA) heeft zich bewust niet in de discussie over de overname van ABN Amro gemengd omdat eurocommissaris McGreevy (Interne Markt) gewezen had op risico’s van staatsinmenging.

De premier hekelde de opstelling van president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank, die zich volgens Balkenende ten onrechte als fusiemaker heeft opgesteld.

Dat zei de premier gisteren in een overleg met de Tweede Kamer over de overname van ABN Amro. De Kamer verwijt met name Balkenende dat hij zich bij de overname afzijdig heeft gehouden, terwijl zowel Wellink als ABN Amro-topman Rijkman Groenink om zijn hulp hadden gevraagd. Welllink vreesde dat een opsplitsing van ABN Amro tot grote systeemrisico’s voor de Nederlandse bankensector zou leiden en zocht daarom politieke steun voor een nationale fusie tussen ING en ABN Amro, waar begin vorig jaar over onderhandeld werd.

Oppositiepartijen VVD en GroenLinks willen het debat plenair voortzetten, zodat zij een motie van treurnis in kunnen dienen tegen de handelwijze van de premier. Kamerlid Weekers (VVD): „Het kabinet had niet tijdens het spel de regels hoeven veranderen, daar zijn wij tegen. Maar ook binnen de bestaande regels waren er voldoende mogelijkheden voor Balkenende om in elk geval het gesprek aan te gaan met Wellink en Groenink. Nu heeft hij zich risicomijdend opgesteld en dat is slap.” Vendrik (GroenLinks): „Wellink moest uit hoofde van zijn functie wel om politieke steun vragen. Het risico van opsplitsing van ABN Amro valt volledig binnen de bevoegdheden van DNB. Balkenende en Bos moeten dat erkennen in plaats van zich te verschuilen achter Brussel.”

In een brief van enkele weken geleden schreef minister Bos (Financiën, PvdA) al dat hij een nationale fusie tussen ABN Amro en ING politiek zou hebben gesteund. Die optie kwam te vervallen toen een aandeelhouder van ABN Amro (TCI) een open brief stuurde waarin voor opsplitsing van de bank werd gepleit. Dat resulteerde uiteindelijk na een maandenlange strijd in de opsplitsing van voorheen de grootste bank van Nederland.

Volgens Balkenende wilde Groenink een toezegging van het kabinet dat dat een eventuele negatieve beslissing van de NMa over de fusie zou overrulen. Ook zou Groenink gevraagd hebben de strijd aan te gaan met Brussel – met de commissarissen Kroes (Mededinging) en McGreevy – als die zich onverhoopt tegen een fusie tussen ABN en ING zouden keren. Balkenende had geen trek om zich daaraan te committeren. Het debat wordt waarschijnlijk over twee weken voortgezet.

Lees de reconstructie vande overname op nrc.nl/abn