Bacteriekunstenaar Steve Kurtz in VS vrijgesproken

Rotterdam, 11 juni. De Amerikaanse kunstenaar Steve Kurtz is vrijgesproken van `mail fraud`; een begrip waaronder in de V.S. zeer uiteenlopende vergrijpen kunnen worden gevat. De maatschappijkritische kunstenaar en wetenschapper werd in 2004 door de Amerikaanse politie gearresteerd op verdenking van bioterrorisme. Bij de arrestatie werden een laboratorium en chemische stoffen aangetroffen. De aanklacht voor bioterrorisme kwam al eerder te vervallen, de aantijging voor `mail fraud` bleef overeind. Kurtz behoort tot de `Interventionists`, kunstenaars die zich bemoeien met de samenleving en de rol van de markteconomie en de biotechnologie daarin. ”Het onderzoek naar erfelijkheid wordt voorgesteld als een zuiver technologische zaak. Wij proberen te laten zien dat waardevrije wetenschap in een vacuüm niet bestaat”, lichtte Kurtz in 2005 toe in een interview met deze krant. Het Amerikaanse openbaar ministerie zal geen hoger beroep tegen vrijspraak instellen.