Arcelor mag Indiase ijzererts winnen

Staalconcern ArcelorMittal heeft toestemming van de Indiase overheid gekregen om in Karampada in het oosten van het land ijzererts te ontginnen. Die beslissing maakt de bevoorrading mogelijk van de nieuwe staalfabriek die de grootste staalproducent ter wereld in deze grondstoffenrijke regio bouwt en die 12 miljoen ton staal per jaar moet opleveren – een investering van ruim 10 miljard dollar (6,4 miljard euro).

Aditya Mittal, financieel directeur van ArcelorMittal, liet weten dat dit de plannen van de groep om de fabriek in versneld tempo af te bouwen bevestigt. De reserves van de ijzerertsmijn in Karampada worden geschat op 65 miljoen ton. Dit erts is een van de belangrijkste bestanddelen voor de productie van staal. De Indiase staalfabriek zal de komende dertig jaar zo’n 600 miljoen ton erts nodig hebben.

ArcelorMittal slaagde er de afgelopen maanden in de hogere prijs voor ijzererts te compenseren met hogere verkoopprijzen. De winst in het eerste kwartaal bedroeg 2,4 miljard dollar, 5 procent meer dan in de eerste drie maanden van 2007. De omzet steeg met 22 procent tot 29,8 miljard dollar.

Volgens analisten illustreert die stijgende ijzerertsprijs de marktmacht van de drie belangrijkste mijnbouwers: Vale, Rio Tinto en BHP Billiton. ’s Werelds grootste staalconcern ArcelorMittal heeft in het verleden al vaker gewaarschuwd voor de machtspositie van deze drie spelers. Om hiervan minder afhankelijk te worden, breidt ArcelorMittal in toenemende mate zelf uit in mijnbouw.

De staalreus was vorig jaar goed voor een jaarproductie van 116 miljoen ton staal – goed voor 10 procent van de mondiale markt.