Amazone-indianen

Een voetbalkampioenschap is een geschikt moment om eens goed te letten op wat er in de samenleving gebeurt. Kijk niet naar het veld, maar naar het publiek. Het land valt in twee delen uiteen: oranje en niet-oranje. Waarschijnlijk is het niet-oranje deel te verwaarlozen, zeker na de Italiaanse nederlaag van afgelopen maandag. Nederland ís nu oranje.

Bewijs hiervoor uit het ongerijmde: Albert Heijn zendt een commercial uit op speelfilmlengte. In Zaandam let men ook wat het reclamebudget betreft op de kleintjes, dus die reclame-inspanning duidt op een miljoenenpubliek.

En, ander bewijs: het CDA, nog altijd de grootste regeringspartij, schaarde zich maandag vóór het begin van de wedstrijd (risico!) officieel achter het nationaal elftal. Indirect dus ook een bewijs dat de Nederlandse kiezers en oranje nu ongeveer samenvallen.

In de Zwitserse Alpen houdt zich het meest raadselachtige deel van de samenleving op: de oranjefundamentalisten. In het dagelijks leven gewone Nederlandse burgers, hardwerkende mensen zou VVD-leider Rutte zeggen. Nu zitten zij onherkenbaar op hun campings. Zij hebben hun huid beschilderd met oranje verf, net zoals de laatste Amazone-indianen die onlangs vanuit een vliegtuig werden gefotografeerd.

Maar de oranjeburgers vertonen eigenlijk veel meer tribale kenmerken dan die indianen. Ze dragen pruiken, roodwitblauwe hoge hoeden, malle brillen, brulshirts en Löwehosen. Zij zingen samen bepaalde liederen. Vaak gebruiken zij alcoholhoudende drank als hulpmiddel om hun alledaagse individualiteit af te leggen. Zo kunnen zij veranderen tot één organisme, dat weet wanneer het brult, zingt, de adem inhoudt, woedend is of dolgelukkig het badkamerlied („lalalalalaaaa”) kan aanheffen.

De christen-democraten voelen deze tijdgeest het beste van alle partijen aan. Fans kunnen nu „voetbalplaatjes” krijgen van CDA-prominenten als Ab Klink, Peter van Heeswijk, Joop Atsma en Jan de Vries. Wie kent ze niet? Ook organiseert het CDA komende vrijdag in het Rotterdamse Kasteel, het stadion van Sparta, een wedstrijd tussen maar liefst vijf CDA voetbalteams! En daarna is het samen kijken naar de wedstrijd Nederland-Frankrijk. Puur genieten.

Frank Vermeulen

Bekijk CDA-voetbalplaatjes via nrcnext.nl/links

    • Frank Vermeulen