5 Kijken

Van videoclips naar coke

Tubeline: YouTube-filmpjes in chronologische tijdlijn

www.dipity.com/mashups/timetube

YouTube is ongetwijfeld ’s werelds grootste veroorzaker van gemiste deadlines. Het zorgt voor veel pret, maar als je op een specifiek onderwerp zoekt kan de site soms een nogal onoverzichtelijk resultaat opleveren. De website TimeTube sorteert de YouTube-filmpjes die over jouw gewenste onderwerp gaan op datum (af te lezen van de horizontale tijdlijn) en op succes (te zien aan de grootte waarmee de filmpjes worden aangegeven), zodat je snel en duidelijk ziet welke filmpjes niet te missen zijn, en hoe recent die zijn. Vul bijvoorbeeld Barack Obama in en zie de verschillende speeches van de Democratische presidentskandidaat in chronologische volgorde. Het brengt de boel lekker overzichtelijk in beeld. Zelfs Amy Winehouse. Vul je haar naam in dan krijg je een mooi tijdsbeeld: in het begin waren het vooral haar videoclips waar YouTubers naar keken, maar in de laatste maanden gaat het louter om filmpjes waarin ze coke snuift op een podium, kopjes thee brengt naar de voor haar deur huizende paparazzi en, eh, geïmiteerd wordt door een Chileense dwerg. (MM)