4 José Bosingwa

De Man met Ervaring Portuguese defender Jose Bosingwa attends a press conference in Neuchatel on June 03, 2008, ahead of the Euro 2008 Football Championships co-hosted by Austria and Switzerland. Switzerland plays in Group A with The Czech Republic, Portugal, and Turkey. AFP PHOTO / Olivier MORIN AFP

17.25u: Tsjechië-Portugal

Met een mooie voetballer!

De nrc.next-sportredactie vond het niet nodig er een woord aan vuil te maken. Maar iemand met smaak kan het onmogelijk ontgaan zijn: de mooiste Portugees was afgelopen zaterdag al in topvorm. Chelsea had niet voor niks een slordige 20 miljoen voor ’m over: Slechts 25 jaar, maar de uitstraling van een Man met Ervaring. Met een gezichtsuitdrukking die 1000 dingen kan betekenen bespeelt hij de tegenstander. Een opgetrokken wenkbrauw, een minimale frons, een beheerste glimlach. Dit is een man van kleine gebaren. En met zijn superslanke lichaam tart hij alle snelheidswetten, zoals hij draait om z’n as. Zwaartekracht? Bestaat niet in het Bosingwa-universum. Niet dat het ooit zal gebeuren, maar mocht hij eens ten val komen, dan zal hij ongekend elegant neerdalen. Bosingwa is een heer en die zie je niet veel op het voetbalveld. (VL)

Met bijdragen van Viola Lindner, Marten Mantel, Hendrik Spiering, Thalia Verkade en Oscar Vermeer