weer een dag vol euro 2008

Scheidsrechter Pieter Vink, die zondagavond debuteerde op een groot internationaal toernooi, heeft zich met zijn snelle strafschop voor de Kroaten in het duel met Oostenrijk niet populair gemaakt in het EK-gastland. Spelers, coaches en journalisten trokken de beslissing van de 41-jarige Nederlander sterk in twijfel. Er was echter niets aan te merken op het optreden van Vink. De Oostenrijkse René Aufhauser botste in het strafschopgebied hard tegen de Kroatische speler Ivica Olic aan, waardoor Vink niet anders kon beslissen.

Bondscoach Leo Beenhakker van Polen moet zijn aanvoerder Maciej Zurawski voor de rest van de groepsfase missen. De aanvaller raakte zondag in het verloren EK-duel tegen Duitsland (2-0) geblesseerd aan zijn dijbeen. Ook Mariusz Lewandowski was gisteren niet aanwezig op de training van het Poolse elftal. Hij heeft last van een enkelblessure, maar is naar verwachting donderdag weer fit voor de wedstrijd tegen Oostenrijk. Beenhakker denkt nog steeds met Polen de kwartfinales te kunnen bereiken. „We hebben alles nog in eigen hand. Dat is het belangrijkste”, aldus de Nederlander.

Een avondje voetbal kijken is een 51-jarige Pool zondagavond in zijn eigen huis in Bytom fataal geworden. Hij werd na de nederlaag van Polen tegen Duitsland door een 23-jarige man doodgestoken. Beiden hadden in de woning stevig gedronken. Na de wedstrijd ontstond ruzie over de Poolse nederlaag waarna de dodelijke steekpartij plaatsvond. De dader meldde zich zelf bij de politie.

Zlatan Ibrahimovic betwijfelt of hij vanavond in Salzburg met Zweden negentig minuten kan voetballen in de wedstrijd tegen Griekenland. De spits van Inter is wel hersteld van een knieblessure, maar mist wedstrijdritme. De voormalige aanvaller van Ajax is een sleutelspeler voor Zweden, net als voor zijn Italiaanse club. Met twee goals bezorgde Ibrahimovic Inter onlangs als invaller de titel in Italië. Daarvoor had hij zes weken niet gespeeld.