Waakhond: prijs voor versturen sms binnen Europa snel verlagen

Rotterdam. Nederlandse telecombedrijven moeten de prijs voor sms`en binnen Europa snel verlagen, anders zal de Europese Commissie ingrijpen. Deze waarschuwing heeft telecomwaakhond Opta gisteren gegeven. Een Nederlander die vanuit een ander Europees land naar Nederland sms`t, is gemiddeld 51 eurocent kwijt. De gemiddelde Europeaan betaalt 35 eurocent. ”Staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken, PvdA, red.) zal de zaak donderdag aankaarten bij zijn Europese collega`s. Als de bedrijven niets veranderen is de kans groot dat de Europese ministers aan Brussel vragen om in te grijpen”, aldus een Opta-woordvoerder. Telecomaanbieder KPN laat weten dat de prijzen zo hoog zijn omdat buitenlandse aanbieders hoge tarieven in rekening brengen voor het afhandelen van het sms-verkeer. ”Wij zijn een betrekkelijk kleine partij in Europa. Dat maakt onze onderhandelingspositie ten opzichte van buitenlandse aanbieders lastig”, aldus de woordvoerder. Volgens de Opta verklaart dat niet het grote prijsverschil. De prijs in Denemarken kan ook fors omlaag, meent de Deense waakhond. Denen betalen gemiddeld 33,6 eurocent per sms naar hun thuisland. Buitenlandse providers brengen aan Deense operators 17,2 eurocent per sms in rekening, terwijl de werkelijke kosten volgens een onderzoek 0,7 eurocent bedragen. Deense telecombedrijven brengen vervolgens gemiddeld 9,7 eurocent in rekening om de kosten te dekken en winst te maken. `Als de Deense bedrijven slechts 2,7 eurocent extra zouden berekenen, zou de winstmarge redelijk zijn`, schrijft de Deense telecomwaakhond.