Visser ontsnapt na 33 jaar uit Noord-Korea

Seoul. Een Zuid-Koreaanse visser die zegt in 1975 te zijn ontvoerd door Noord-Korea, is ontsnapt naar China en wacht daar op toestemming om naar zijn vaderland terug te keren. Yun Jong-su (65) werd samen met 32 andere opvarenden van een vissersboot 33 jaar geleden ontvoerd nabij de oostkust van Zuid-Korea. Hij werkte in Noord-Korea in een landbouwmachinefabriek, trouwde met een Noord-Koreaanse en heeft een dochter. Beide vrouwen zijn gearresteerd, aldus Choi Sung-yong, hoofd van een vereniging van familieleden van ontvoerde Zuid-Koreanen. Naar schatting houdt Noord-Korea nog zo`n 460 ontvoerde Zuid-Koreanen vast, vooral vissers. Naar wordt aangenomen ontvoerde Noord-Korea hen (en Japanners) om aankomende Noord-Koreaanse spionnen taal- en cultuurlessen te geven. (AP, Reuters)