Videokunstenares Nan Hoover in Berlijn overleden

BERLIJN, 10 juni. In haar woonplaats Berlijn is maandag de Nederlandse kunstenares Nan Hoover overleden. Dat heeft haar familie bekendgemaakt. Hoover stierf na een kort ziekbed. Ze is 77 jaar geworden. Hoover (New York, 1931) verhuisde in 1970 naar Nederland en kreeg de Nederlandse nationaliteit. Ze geldt als een van de pioniers van de videokunst. Haar videowerken, installaties en videobanden zijn in internationale musea te zien geweest. Ook voerde ze performances uit en maakte ze fotowerken. In 1987 verliet Hoover Nederland om in Düsseldorf een leerstoel te aanvaarden op het gebied van videokunst. Ze nam die functie van Nam June Paik over. De kunstenares vestigde zich twee jaar geleden in Berlijn. Ze wilde haar loopbaan een nieuwe impuls geven. Ze was volgens een bericht van haar familie ”enigszins teleurgesteld over de gebrekkige belangstelling die haar werk de laatste jaren in `haar vaderland` ondervond”.