Verbod op de pitbull vervalt

Het verbod op pitbulls vervalt nog dit jaar. De honden konden tot nu toe in beslag worden genomen louter op basis van hun uiterlijk, maar voortaan worden alleen nog pitbullachtigen en andere honden opgepakt als blijkt dat ze zich agressief gedragen. Dat heeft minister Gerda Verburg (CDA, Landbouw) gisteren bekendgemaakt. Ze kondigde nieuwe regels aan. De huidige regeling (Regeling Agressieve Dieren) dateert van 1993 en werd van kracht nadat drie kinderen door pitbulls waren doodgebeten. Een commissie die de effecten van deze regeling heeft bekeken, concludeerde dat sinds de invoering het aantal bijtincidenten niet verminderde. De deskundigen stellen wel dat pitbulls vaker dan andere honden betrokken zijn bij dit soort incidenten. Maar omdat het maar om een klein deel van alle pitbulls gaat, rechtvaardigt dat volgens hen niet het doden van deze honden. De Tweede Kamer debatteert vandaag over dit onderwerp. (ANP)