Veiling Russen brengt 27 mln op

Londen, 10 juni. Een veiling van Russische negentiende- en twintigste-eeuwse schilderijen heeft gisteravond bij Sotheby`s in Londen 21,2 miljoen pond (27 miljoen euro) opgebracht. Vooral de strijd tussen Russische en Oekraïense bieders om werken van populaire kunstenaars als Goncharova dreef de prijzen op. Daardoor was de totale opbrengst een derde hoger dan het veilinghuis vooraf had verwacht. Iets meer dan 70 procent van de 56 werken werd verkocht. Zes schilderijen brachten meer dan 1 miljoen op. Werken van Marc Chagall en Alexander Yakovlev bleven onverkocht. Volgens het veilinghuis was 70 procent van de kopers afkomstig uit de voormalige Sovjet-Unie. Topstuk met 2,9 miljoen euro was Nature Morte aux Fruits (1912-13) van de Russische avant-gardist Natalia Goncharova.