Televisie Voorkeur

voetbal

EK Voetbal: Spanje-Rusland. Voorbeschouwing, rechtstreeks verslag met commentaar van Philip Kooke, en wedstrijdanalyse in de rust en na afloop. Ned.1, 17.25-20.00u.

NOS: EK Journaal. Hoogtepunten van de dag, interviews en achtergrondreportages. Laatste nieuws over het Nederlands elftal. Presentatie Toine van Peperstraten en Youri Mulder. Ned.1, 20.00-20.25u.

EK Voetbal: Griekenland-Zweden. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag met commentaar van Jeroen Grueter, en wedstrijdanalyse in de rust en na afloop. Ned.1, 20.00-22.45u.

NOS Studio Sportzomer. Jack van Gelder bespreekt ‘the day after’ van het Nederlands elftal en andere gebeurtenissen rond het EK 2008 met Martin van Geel (ex-technische directeur bij Ajax), Gertjan Verbeek (trainer bij Feyenoord), columnist Hugo Borst en cabaretier Ruben Nicolai. Ned.1, 22.45-23.40u.

overige sport

Tennis: Artois Championchips. Rechtstreeks verslag van het eerste grastoernooi van het seizoen, vanuit Queen’s club in Londen. BBC 2, 14.25-19.00u.

actualiteiten

Nova. Aandacht voor het uitgelekte advies over orgaandonatie, waarin wordt voorgesteld de huidige regels niet of nauwelijks te veranderen. Reacties van o.a. de deelnemers aan De donorshow van BNN en de presentator van die show Patrick Lodiers. En een item over het voorstel van Klaas de Vries, die de staking in het streekvervoer analyseerde, om ‘rode diesel’ in te voeren, dat is brandstof waar minder accijns op geheven wordt. Ned. 2, 22.50-23.15u.

Informatief

Michael Palin’s new Europe. Reisjournalist Michael Palin maakt reportages over landen in het voormalige Oostblok. Vandaag is hij in Polen, waar hij rondkijkt in de haven van Gdansk en een ontmoeting heeft met Lech Walesa die daar ooit de vakbond Solidariteit oprichtte. Hij laat zien hoe in Warschau weer is opgebouwd wat in WO II werd verwoest. Ook bezoekt hij Auschwitz. En hij maakt een wandeling in het Tatragebergte, op de grens tussen Polen en Slovenië. BBC 2, 20.00-21.00u.

Opsporing verzocht. De politie vraagt hulp van het publiek bij de oplossing van misdrijven. Vandaag: de onverklaarbare dood van voormalig freefighter Marcel Peerdeman, die op 8 februari dood in zijn auto werd aangetroffen. Verder: een mensenhandelzaak in Groningen, een gewapende overval in een vestiging van Lidl in Ede, en een poging tot doodslag in Den Haag. Ned.2, 20.30-21.05u.

Themenabend: Earth report. Met een reportage over het klimaat n.a.v. het laatste rapport van het Intergovernmental Panel on Climat Control, een reportage over waterschaarste in grote delen van de wereld en een live debat met o.a. Yannik Jadot van Greenpeace en milieueconoom Claudia Kemfert. Arte, 20.59-23.00u.

Smash Lab. Een team van jonge wetenschappers/ingenieurs voert testen uit ‘om de wereld veiliger te maken’. Vandaag kijken ze of de nieuwste luchtvaarttechniek ingezet kan worden om te voorkomen dat een auto of bus over de middenberm schiet en op tegemoetkomend verkeer botst. Discovery Channel, 22.00-23.00u.

documentaire

Absolute zero. Documentaire over de zoektocht van de wetenschap naar het absolute nulpunt – een plaats waar het zo extreem koud is dat de normale fysische wereld zoals wij die kennen, niet bestaat. De elektrische weerstand in materialen valt weg (supergeleiding), vloeistoffen trotseren de zwaartekracht en de snelheid van het licht kan tot 60 kilometer per uur worden teruggebracht. Absolute Zero is een soort ‘heilige graal’ voor fysici. De documentaire volgt vier eeuwen onderzoek van wetenschappers, filosofen en ingenieurs om de eigenschappen van kou te begrijpen en te gebruiken. BBC 2, 0.20-1.20u.

spanning

KRO Detectives: Rosemary and Thyme. Laura Thyme en Rosemary Boxer hebben een hoveniersbedrijf, en krijgen allerlei mysterieuze ‘tuinzaken’ op te lossen. Aflevering: Gongoozlers. Rosemary en Laura werken mee aan een programma over tuinen dat getorpedeerd wordt door een moordenaar. Ned.2, 18.30-19.25u.

Veronica Mars. Amerikaanse detectiveserie over een slimme 17-jarige leerling-privédetective. Vanavond onderzoekt ze een busongeluk. Ned.3, 19.00-19.45u.

KRO Detectives: Rebus. De Schotse detective Rebus onderzoekt de moord op een priester en een vrouw, die samen dood in een auto worden aangetroffen. Ned.2, 21.05-22.20u.