Stijlvol Oranje verrast Italië

Nederland won zijn eerste groepsduel overtuigend met 3-0 van het Italiaans elftal.

De Italiaanse woede bij de 1-0 van Van Nistelrooy bleek volgens de regels onterecht.

DDe drie doelpunten van Nederland tegen Italië: 1-0 door Van Nistelrooy en de Italiaanse protesten wegens vermeend buitenspel; 2-0 door Sneijder na een prachtige aanval (foto); 3-0 door Van Bronckhorst, die vlak daarvoor zelf de bal van de eigen doellijn werkte. Foto’s Reuters/ AFP/ AP utch midfielder Wesley Sneijder (R) shoots to score past Italian goalkeeper Gianluigi Buffon (C) during their Euro 2008 Championships Group C football match the Netherlands vs. Italy on June 9, 2008 at the stade de Suisse in Bern. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI -- MOBILE SERVICES OUT -- AFP

Een op het eerste gezicht omstreden doelpunt van Ruud van Nistelrooy leidde gisteren de verrassende 3-0 overwinning van het Nederlands elftal tegen Italië in. De formatie van Roberto Donadoni raakte zo van slag van het openingsdoelpunt dat de normaal gesproken zo stabiele Italianen kans op kans weggaven. Wesley Sneijder maakte na ruim een half uur spelen het tweede doelpunt van Oranje na een prachtige aanval. Giovanni van Bronckhorst maakte tien minuten voor tijd het Oranjefeest met een derde treffer compleet. Doelman Edwin van der Sar hield met enkele fabuleuze reddingen achterin de nul.

Het moment van de wedstrijd vond in de 26ste minuut plaats. Rafael van der Vaart mocht aan de linkerkant van het veld een vrije bal nemen nadat Marco Materazzi de Nederlandse aanvaller Dirk Kuijt tegen het gras had gewerkt. De voorgegeven bal van Van der Vaart werd half weggewerkt door doelman Gianluigi Buffon. De vrijstaande Joris Mathijsen legde de afgeslagen bal terug op Wesley Sneijder. De middenvelder van Real Madrid knalde de bal in de voeten van Ruud van Nistelrooy die in buitenspelpositie binnen leek te schieten. De Italiaanse verdediger Christian Panucci, die zelf achter het doel was gaan liggen, hief volgens de regels van het spel zelf het buitenspel op.

Tot grote woede van de Italianen en aanvankelijk ook tot verwondering van Marco van Basten, vlagde de Zweedse grensrechter niet en keurde de scheidsrechter Peter Fröjdfeldt het doelpunt goed. Een correcte beslissing. Maar dit drong niet door tot de aanhang van de Italianen, die nog kwader werden toen ze de herhaling op de grote beeldschermen in het Stade de Suisse zagen. De UEFA had er bij de organisatie juist nogmaals op aangedrongen om geen beelden te laten zien van omstreden beslissingen. Spits Luca Toni haalde met woeste armgebaren verhaal bij de arbiter en kreeg een gele kaart.

Zeven minuten na de openingtreffer stond het elftal van Oranje wederom juichend langs de lijn. Dit keer vierde het elftal van bondscoach Marco van Basten het mooiste doelpunt van het toernooi tot dusver. Giovanni van Bronckhorst haalde de bal van de eigen doellijn, combineerde met Rafael van der Vaart, vond met een prachtige lange bal Dirk Kuijt die op zijn beurt de bal in de voeten kopte van Sneijder. De linkermiddenvelder rondde de aanval over vijf schijven in stijl af met een volley.

Italië was even volledig de weg kwijt in het volgepakte Stade de Suisse. De blauwe aanhang richtte de woede op het arbitrale trio, terwijl de voetballers van de wereldkampioen verdwaasd om zich heen keken. Van Nistelrooy kreeg vlak voor rust dé mogelijkheid om het duel in Groep C te beslissen, maar faalde oog in oog met Buffon.

In de tweede helft wisten de Italianen zich te herpakken, maar hield Oranje dapper stand. Zo vierde Oranje samen met de aanhang een overwinning waarop vooraf weinigen hadden gerekend. Het Nederlands elftal gaat na één wedstrijd aan kop in de ‘groep des doods’, waarin Frankrijk en Roemenië elkaar eerder op de avond op 0-0 hadden gehouden.

In de aanloop naar het treffen met Italië was het vooral de grote vraag bij Oranje wie de geblesseerde Arjen Robben zou vervangen. Van Basten kwam zoals zo vaak in zijn periode als bondscoach met een verrassende opstelling voor de dag. Dat de voormalige spits voor Dirk Kuijt als rechteraanvaller koos was op zich een keuze die voor hand lag. Al had Van Basten op de dag voor Nederland-Italië nog openlijk gespeculeerd over de mogelijkheid Robin van Persie te brengen. Ook zijn keuze voor Nigel de Jong als verdedigende middenvelder boven Demy de Zeeuw was niet onlogisch.

Vriend noch vijand had rekening gehouden met de wijze waarop Van Basten zijn defensie had neergezet. De bondscoach had in de voorbereiding keer op keer een plaats in de basis ingeruimd voor John Heitinga, maar toen het er gisteren echt om ging kwam de Ajacied op de bank te zitten.

De verbazing was groot toen de naam van Khalid Boulahrouz op het wedstrijdformulier bleek te staan. De verdediger van FC Sevilla speelde het voorbije seizoen slechts zes wedstrijden en behoorde eerder tot de afvallers. Pas toen Ryan Babel geblesseerd raakte deed Van Basten alsnog een beroep op de mandekker. Boulahrouz werd echter niet de man die Toni van het scoren af moest zien te houden. Die taak namen afwisselend de centrale verdedigers Joris Mathijsen en André Ooijer op zich. Een kwartier voor tijd kreeg de spits van Bayern München nog een levensgrote kans om de spanning terug te brengen, maar zijn lobje ging over.

De discussie ging na afloop in Bern echter niet over de keuzes van Van Basten. Iedereen wilde een antwoord op de vraag of het openingsdoelpunt van Van Nistelrooy rechtsgeldig was geweest. Toen het antwoord daarop positief was, konden de Italianen niets anders doen dan met gebogen hoofden de nederlaag te accepteren. Het Nederlands elftal is na de historische zege opeens één van de favorieten in plaats van een outsider.

‘Total Football is back’. Lees het verslag op bbc.co.uk/sports

Nederland 3 Italie 0

Gespeeld op 9 juni, Bern

Toeschouwers 30.000

Scheidsrechter Fröjdfeldt (Zwe)

Doelpunten

26' Van Nistelrooij 1-0

31' Sneijder 2-0

79' Van Bronckhorst 3-0

Kaarten

58' De Jong

27' Toni

35' Zambrotto

51' Gatuso

    • Koen Greven