Renner Boonen betrapt op cocaïnegebruik

De Belgische wielrenner Tom Boonen, de wereldkampioen van 2005, is betrapt op het gebruik van cocaïne. Dat heeft het parket in Turnhout vanochtend bevestigd, nadat de Belgische krant Het Laatste Nieuws en de omroep VRT het nieuws in de vroege ochtend hadden gemeld.

Volgens het OM in Turnhout zijn op 26 mei bij Boonen tijdens een controle buiten wedstrijdverband sporen van cocaïne aangetroffen. De dopingtest vond plaats onder verantwoordelijkheid van de afdeling medisch verantwoord sporten van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap.

Na de positieve test is een onderzoeksrechter belast met het verdere onderzoek. Gistermiddag is een aantal huiszoekingen verricht, volgens de twee Belgische media in het huis van de ouders van Boonen en ook in de woning van zijn vriendin Lore. Daarbij werden geen verdachte spullen of producten aangetroffen.

De Belgische politie heeft Boonen niet gearresteerd. Hij is wel verhoord. Over de inhoud van zijn verklaringen doet justitie in het belang van het onderzoek geen mededelingen.

Boonen werd eerder in verband gebracht met cocaïne door zijn vriend en ex-veldrijder Tom Vannoppen. De laatste testte in december vorig jaar zelf positief op cocaïne en zou tijdens zijn verhoor Boonen een dealer hebben genoemd. Dat ontkende hij later. De politie deed toen ook al een huiszoeking bij de familie van Boonen.

De coureur van de ploeg Quickstep kwam de afgelopen maanden al twee keer eerder negatief in het nieuws. In beide gevallen hield de Belgische politie hem aan in zijn bolide wegens te hard rijden. Hij raakte daardoor twee keer zijn rijbewijs kwijt.

Boonen won in het voorjaar voor de tweede keer de klassieker Parijs-Roubaix. Daarna nam hij ruim een maand rust. In de Ronde van Frankrijk won hij in totaal zes etappes.

Boonen hoeft wellicht niet te vrezen voor een schorsing. Cocaïne staat op de internationale dopinglijst bij de stoffen die alleen tot een schorsing kunnen leiden als de test direct voor of na een wedstrijd heeft plaatsgevonden. In het geval van Boonen ging het om een controle buiten de wedstrijden om. Hij kan wel vervolgd worden voor het overtreden van de drugswetgeving in België. (ANP)