Oproep aan Karzai om te werken aan politiemacht

President Karzai van Afghanistan was twee dagen op bezoek Nederland. Vanmorgen sprak hij in de Eerste Kamer met de buitenlandspecialisten.

President Karzai bekijkt de plafondschildering in de Eerste Kamer. Links Kamervoorzitters Timmerman-Buck en Verbeet. Aan tafel senator Rehwinkel. Foto Roel Rozenburg Den Haag : 10.6.2008 President Karzai met de kamervoorzitters Timmerman-Buck en Verbeet in de Eerste Kamer, rechts senator Rehwinkel. © foto Roel Rozenburg Rozenburg, Roel

Een ongewoon tafereel vanmorgen in de Eerste Kamer, waar op dinsdag normaliter de senatoren met elkaar in beraad zijn. Op de tweede en laatste dag van zijn vriendschapstournee door Nederland deed de Afghaanse president Karzai de Eerste Kamer aan. Hij had daar een gesprek met de leden van de buitenlandcommissies van de Eerste en Tweede Kamer na te zijn ontvangen door de voorzitters van beide Kamers.

Karzai kwam gisteren aan in Nederland en was onder andere te gast op het Catshuis waar hij een gesprek had met premier Balkenende en de ministers Verhagen (Buitenlandse Zaken), Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) en Van Middelkoop (Defensie). Hij bedankte bij die gelegenheid Nederland voor de steun aan zijn land.

In de Eerste Kamer bestempelde hij Nederland als één van de landen die „in de frontlinie” staat als het gaat om hulpverlening aan Afghanistan. Hij prees de lange democratische traditie van Nederland. Iets waar zijn land net mee was begonnen, aldus Karzai die er op wees dat in zijn land niet wordt gesproken over parlementsleden maar over volksvertegenwoordigers. De Afghaanse wet schrijft voor dat minimaal een kwart van de afgevaardigden vrouw moet zijn, maar de kiezers zorgden er zelf voor dat een percentage van 27 werd behaald. Hij had ook andere cijfers voor de Kamerleden die moeten laten zien dat Afghanistan op de goede weg is. Tegenwoordig gaan in zijn land zes miljoen kinderen naar school waarvan 40 procent meisjes zijn. De sterftecijfers onder moeders en kinderen is fors teruggedongen vergeleken met zes jaar geleden.

Premier Balkenende riep Karzai gisteren op meer werk te maken van het ontwikkelen van een goed opgeleide politiemacht. „Zonder gemotiveerde en goed getrainde agenten is er geen toekomst voor Afghanistan”, aldus Balkenende. Het opleiden van politiemensen is een van de belangrijke onderdelen van de door Nederland nagestreefde ‘Afghanisering’ van het openbaar bestuur van Afghanistan.

In het kielzog van Karzai kwamen veertig Afghaanse ondernemers mee om met hun Nederlandse collega’s te praten over investeringsmogelijkheden in het land. Later deze week bezoekt de Afghaanse president een donorconferentie in Parijs. Hij hoopt op een hulpbedrag van vijftig miljard dollar voor de komende vijf jaar om zijn land op te bouwen.

Agenten van de de Pakistaanse inlichtingendienst hebben volgens de RAND Corporation, een gezaghebbende denktank in de Verenigde Staten, strijders van de Talibaan informatie gegeven over Amerikaanse en NAVO-troepenbewegingen in Afghanistan. Ook hebben ze bij de training van de opstandelingen geholpen, aldus RAND. Pakistaanse paramilitaire groepen zouden de Talibaan eveneens directe steun hebben gegeven. De denktank stelt dat in een gisteren gepubliceerde studie, gefinancierd door het Pentagon, naar de aard van de opstand in Afghanistan.

Nieuwsthema over de Nederlandse missie in Afghanistan op nrc.nl/uruzgan. Het rapport van Rand Corp. over Afghanistan: www.rand.org

    • Mark Kranenburg