Ontvoerde korporaal schrijft aan ouders

De ontvoerde Israëlische militair Gilad Shalit leeft, maar is in slechte gezondheid. Dat blijkt volgens Israëlische bronnen uit een brief die Shalit aan zijn ouders heeft mogen schrijven van zijn ontvoerders.

Shalit werd in 2006 in de Gazastrook gegijzeld door de islamitische beweging Hamas. Sindsdien heeft hij twee keer eerder zijn ouders mogen schrijven, maar al lange tijd ontbrak ieder teken van leven. Hij mocht een nieuwe brief schrijven na bemiddeling van de Amerikaanse ex-president Jimmy Carter, die in april Hamas bezocht. De brief is via het Carter Center in Ramallah vrijgegeven. Israël was woedend over het bezoek van Carter aan Hamas. Israëlische woordvoerders noemden de brief die Hamas vrijgaf desondanks een teken van goede wil van de beweging.

De vader van Shalit zegt dat zijn zoon in de brief Israël oproept tot een gevangenenruil. Hij schrijft ook dat de Israëlische regering haast moet maken om zijn leven te kunnen redden. In Israël is nog steeds een debat over zo’n ruil. De regering-Olmert zou tientallen Hamas-strijders vrij moeten laten om Shalit terug te krijgen.

Hamas en Israël onderhandelen via Egypte over een bestand in de Gazastrook. Israël eist, naast de vrijlating van Shalit, een einde aan de raketbeschietingen vanuit de Gazastrook. Deze week komt het kernkabinet met de legertop samen om te kiezen tussen een staakt-het-vuren of een grote militaire operatie. Premier Olmert staat onder druk van de rechtse oppositiepartij Likud om actie te ondernemen. Dit jaar zijn vier Israëliërs door aanvallen van Hamas om het leven gekomen. Israëlische aanvallen in de Gazastrook hebben dit jaar 420 levens geëist.