Nieuwe vrees voor inflatie en afschrijvingen

De verwachting dat de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de rente zal verhogen en onverwachts grote verliezen bij zakenbank Lehman Brothers, leiden tot onrust op de financiële markten.

President Ben Bernanke van de Fed zei gisteren tijdens een toespraak in Boston dat de tot grote hoogte stijgende energieprijzen de Fed nopen om de inflatie krachtig te bestrijden.

Vorige week maakte president Trichet van de Europese Centrale Bank ook al duidelijk dat er een renteverhoging in de eurozone aankomt. De koers van de dollar ten opzichte van de euro en de yen steeg.

Maar de koersen van financiële instellingen op Wall Street daalden gisteren verder door de uitspraken van Bernanke, nadat eerder op de dag zakenbank Lehman Brothers een onverwacht groot verlies over het tweede kwartaal bekendmaakte van 2,8 miljard dollar (1,8 miljard euro). Dat is meer dan de ongeveer 300 miljoen dollar waar analisten in de afgelopen weken al op speculeerden.

Lehman, de vierde zakenbank van de VS, leek tot nu toe minder last te hebben van de kredietcrisis dan andere Amerikaanse banken. De bank leed nu niet alleen verlies op afschrijvingen op dubieuze hypotheken en op bedrijfsleningen, maar ook op verzekeringsproducten die juist bedoeld waren om afschrijvingen op dubieuze hypotheken af te dekken.

Om haar financiële positie te versterken wil Lehman Brothers 6 miljard dollar aan extra kapitaal aantrekken. De bank zei in gesprek te zijn met investeerders, maar noemde geen namen. De vervroegde aankondiging van de kwartaalcijfers kwam gisteren na een week van speculeren dat de situatie bij de bank ernstiger was dan zij zelf wilde toegeven.

Europese aandelen daalden als gevolg van het nieuws gisteren en vandaag. De koers van Fortis daalde gisteren met 4,4 procent en vandaag nog eens met ruim 4 procent. De angst is groot op de financiële markten dat de kredietcrisis een volgende fase ingaat, met meer afschrijvingen en een behoudend beleid bij banken en verzekeraars om voldoende reserves op te bouwen.

Ondanks de daling van het vertrouwen in de financiële sector, zei Bernanke dat het onwaarschijnlijk is dat de economie in een negatieve spiraal terecht is gekomen.