Nederlands elftal behaalt ‘historische’ zege op Italië

Vreugde bij Oranje na de 1-0 door Ruud van Nistelrooy in de 26ste minuut. De Italianen protesteerden hevig omdat hij in hun ogen buitenspel had gestaan. Foto AFP Dutch forward Ruud van Nistelrooy (2ndL) celebrates with teammates after scoring the 1-0 during the Euro 2008 Championships Group C football match Netherlands vs. Italy on June 9, 2008 at the stade de Suisse in Bern. -- MOBILE SERVICES OUT -- AFP PHOTO DDP / TORSTEN SILZ AFP

Nederland 3Italië0

Ruststand 2-0. 26. Van Nistelrooy1-0, 31. Sneijder 2-0, 79. Van Bronckhorst 3-0. Scheidsrechter: Peter Fröjdfeldt (Zwe). Toeschouwers: 30.000.

De bevestiging van het hoge niveau moet vrijdag volgen tegen Frankrijk, maar voorlopig heeft het Nederlands elftal op indrukwekkende wijze zijn visitekaartje afgegeven bij het Europees kampioenschap. Bondscoach Marco van Basten noemde de triomf op Italië van historische waarde en hij overdreef daarmee niet. De Squadra Azzurra verloor slechts twee keer eerder (1954 en 1970) met drie doelpunten verschil op een eindtoernooi. De Italianen moeten altijd eerst op gang komen en reiken dan vaak alsnog tot de finale. Daarom was het gunstig voor Oranje om het team van coach Roberto Donadoni reeds in de eerste wedstrijd te treffen.

Het deed niets af aan de soms verbluffend goede opvoering van de manschappen van Van Basten tegen de wereldkampioen. Feitelijk klopte bijna alles bij het Nederlands elftal. Al moest doelman Edwin van der Sar met een paar weergaloze reddingen, zoals bij een vrije trap van Andrea Pirlo, zijn doel schoon houden. In Stade de Suisse, waar het oranje tevens op tribunes domineerde, excelleerde het middenveld, bleef de verdediging ook in een later stadium tegen twee centrumspitsen overeind en bleek de noodzakelijke dosis fortuin aanwezig.

Hoe curieus was immers niet het openingsdoelpunt van Ruud van Nistelrooy in vermeende buitenspelpositie? Het bracht de Italianen uit hun evenwicht. Luca Toni, overigens knap uitgeschakeld door Joris Mathijsen en André Ooijer, maakte zich zo boos dat hij een gele kaart kreeg van de Zweedse scheidsrechter Peter Fröjdfeldt. De Scandinaviër bleek achteraf de regels uitstekend te hebben geïnterpreteerd. Christian Panucci was over de achterlijn geduikeld en hief daarmee volgens de voorschriften de offside van Van Nistelrooy op. Ondanks het feit dat hij buiten het veld niet meer aan het spel deelnam.

Van Basten had in de dug-out niet eens in de gaten dat Van Nistelrooy het schot van Sneijder nog een laatste tik gaf. Persvoorlichter Kees Jansma kreeg echter een sms’je over de regel en kon het de bondscoach uitleggen. Van Nistelrooy, die in de eerste helft nog twee keer alleen voor doelman Gianluigi Buffon kwam en het duel toen al had kunnen beslissen, wist waarschijnlijk niet dat hij buitenspel stond. „Ik begreep meteen waarom het doelpunt werd goedgekeurd”, grapte hij. „Goed gezien van de scheids.”

Echter, ook op de perstribune alom verbijstering. En Donadoni ging er een uur na de voor hem smadelijke nederlaag nog steeds van uit dat de scheidsrechter een blunder had begaan. „Een vergissing is menselijk. Wij hadden wat massaler moeten protesteren. Gedane zaken nemen geen keer”, zei hij. Hij zocht daarmee weliswaar geen excuus voor de nederlaag, maar hield het stilletjes toch op een arbitrale dwaling.

Oranje dwong de overwinning niet alleen af op basis van deze ‘meevaller’. In de voorste linie bleek Dirk Kuijt op rechts als vervanger van de geblesseerde Arjen Robben een gouden greep. De Katwijker bikkelde als nooit tevoren. Hij maakte linksback Gianluca Zambrotta het leven zuur, veroverde veel ballen en verdedigde dus ook volop mee. Dat deed vrijwel het hele elftal, inclusief de jarige man of the match Wesley Sneijder. Kuijt verzorgde bij het tweede en derde doelpunt een assist.

Wesley Sneijder speelde door de afwezigheid van Robben op links en demonstreerde, net als Rafael van der Vaart, zijn grote technische en tactische vaardigheden die bij Real Madrid alleen maar beter zijn geworden. Het tweetal werd in de rug steeds aangestuurd door Orlando Engelaar. De Rotterdammer (zeven caps) liep met zijn reuzenstappen over het veld alsof hij al jaren international is.

Wegens de aanwezigheid van Engelaar opereert Giovanni van Bronckhorst weer als linksback en dat deed hij als in zijn beste tijd bij FC Barcelona. De Feyenoorder kreeg wel veel ruimte van de Italianen om regelmatig op te stomen. Van Bronckhorst stond aan de basis van de wonderschone tweede treffer. Hij zette een aanval op, gaf een verre pass op Kuijt die de bal voortrok en Sneijder rondde feilloos af. Van Basten bleef maar juichen langs de zijlijn. Het derde doelpunt kopte Van Bronckhorst zelf in na aangeven van Kuijt.

Van Basten had met de opstelling zoals gewoonlijk weer een verrassing in petto. Dit keer het inzetten van Khalid Boulahrouz als rechtsback. De speler van Chelsea was door blessures als huurling van Sevilla dit seizoen nauwelijks in actie gekomen. Van Basten stuurde hem na de voorbereiding op vakantie, maar haalde hem terug voor de geblesseerde Ryan Babel. Nu vond hij hem geschikt om linksbuiten Antonio di Natale af te stoppen. Boulahrouz ramde af en toe de bal de tribune in. Di Natale kreeg een paar kansen, maar hij werd na een uur gewisseld voorAlessandro del Piero.

Het is gezien deze afstraffing de vraag of het huidige Italiaanse team met zoveel dertigers in de gelederen niet zijn beste tijd heeft gehad. Het wegvallen van de geblesseerde aanvoerder Fabio Cannavaro had grote gevolgen voor de defensie. Van Basten beschikt zelfs nog over verschillende aantrekkelijke opties. Robin van Persie, die inviel voor Van Nistelrooy, is terug. Robben herstelt wellicht tijdig. Ibrahim Afellay maakte een goede indruk als invaller, zag een inzet op de lat belanden. Om over de Nederlandse topscorer Klaas Jan Huntelaar nog maar te zwijgen. Van Basten heeft luxeproblemen. Hij kan voor de wedstrijd van vrijdag tegen die andere WK-finalist, Frankrijk, kiezen uit betrekkelijk veel topspelers. „We hebben veel zelfvertrouwen opgedaan”, zei Sneijder bovendien. Geen wonder, na zo’n sterk staaltje.

    • Erik Oudshoorn