‘Meer aidsremmers verspreiden’

Ondanks het toegenomen budget voor de wereldwijde strijd tegen aids, neemt het aantal nieuwe hiv-besmettingen nog altijd sneller toe dan het aantal mensen dat toegang krijgt tot aidsremmers . Dat hebben de Verenigde Naties gisteren gemeld voorafgaand aan de tweedaagse VN-aidsconferentie die vandaag begint in New York.

VN-secretaris-generaal Ban zal een rapport presenteren dat stelt dat vorig jaar naar schatting 2,5 miljoen mensen het hiv-virus opliepen, terwijl circa 1 miljoen mensen begonnen antiretrovirale medicijnen (ARV’s) te nemen.

„Wanneer er niet snellere en grotere vooruitgang wordt geboekt om deze cruciale hulp te verlenen aan hen die het nodig hebben, dan zal de last van de epidemie op de huishoudens, gemeenschappen en samenleving verder toenemen”, aldus Ban.

Ongeveer 2,1 miljoen mensen overleden vorig jaar aan aids. Zeker 33 miljoen mensen zijn besmet met het virus. Van de geschatte 2,5 miljoen mensen die in 2007 besmet raakten woonden er volgens de VN, circa 1,7 miljoen in Afrika ten zuiden van de Sahara, in absolute cijfers gevolgd door Zuid- en Zuidoost-Azië (340 duizend), Oost-Europa en Centraal-Azië (150 duizend) en Latijns-Amerika (100 duizend). De studie van de VN is gebaseerd op data die zijn verstrekt door nationale regeringen. (AP)

Het VN-aidsrapport (Engels) via: nrc.nl/buitenland