‘Lange mars’ advocaten Pakistan

In verscheidene grote Pakistaanse steden zijn vandaag duizenden advocaten begonnen aan een landelijke protestmars tegen president Pervez Musharraf. De advocaten eisen zijn aftreden. Zij eisen ook dat alle in november door hem ontslagen rechters opnieuw worden aangesteld.

In Karachi scandeerden demonstranten leuzen als „Musharraf moet weg” en „Musharraf is een Amerikaanse hond”. De advocaten kregen bijval van enkele oppositiegroepen. De mars verliep vreedzaam. Na enkele uren vertrokken de advocaten naar een volgende locatie.

In steden in de provincies Sindh, Baluchistan en Punjab werd eveneens gestart met de protestactie. De advocaten verzamelen zich naar verwachting eind deze week in Multan, alvorens door te trekken naar de hoofdstad Islamabad. De advocaten hebben de protestmars inmiddels de ‘lange mars’ gedoopt.

Vorig jaar november ontsloeg Musharraf, die de steun van de Verenigde Staten geniet, tientallen rechters, onder wie de voorzitter van het Pakistaanse Hooggerechtshof Iftikhar Mohammad Chaudhry. Deze had zich herhaaldelijk kritisch over de president uitgelaten. Dat gebeurde nadat Musharraf de noodtoestand had uitgeroepen. Hij stond onder grote druk om af te treden.

Het ontslag van de opperrechter leidde tot een golf van protesten onder juristen en activisten. Na de parlements verkiezingen in januari beloofden de nieuwe coalitieregering van de Pakistaanse Volkspartij (PPP) van Ali Asif Zardari, de weduwnaar van de vermoorde oud-premier Benazir Bhutto, en de Pakistaanse Moslimliga-N (PML-N) van Nawaz Sharif de rechters per 30 maart weer aan te stellen. Later werd 12 mei als datum gekozen.

De partijen bleven het echter oneens over de voorwaarden voor het opnieuw aanstellen van de rechters. Dat heeft geleid tot spanningen tussen de coalitiepartners. (AP, Reuters)