`Kernfabriek Japan ligt op breuklijn`

Rotterdam, 10 juni. Onder Japanse geologen is deze week ophef ontstaan over de Japanse opwerkingsfabriek Rokkasho. De fabriek, waar uranium wordt verrijkt, splijtstof uit centrales wordt gerecycled en radioactief materiaal ligt opgeslagen, zou volgens nieuw geologisch onderzoek op een breuklijn liggen. Het onderzoek werd uitgevoerd door de Japanse aardwetenschapper Mitsihisa Watanabe, en eind mei gepresenteerd. De centrale ligt op de glooiende hellingen van een ongeveer 120.000 jaar geleden omhooggekomen stuk zeebodem. Volgens de Japanse geologische dienst was er sindsdien geen sprake van activiteit in het gebied. Maar Watanabe vermoedt dat er een actieve breuk van 15 kilometer lengte loopt, en krijgt nu bijval voor dat idee. Vorig jaar juli werd de Japanse kerncentrale Kashiwazaki-Kariwa onverwacht opgeschrikt door een beving van 6,8 op de schaal van Richter.