Kabouter Buttplug naar Eendrachtsplein

Het beruchtste buitenbeeld van Rotterdam, bijgenaamd Kabouter Buttplug, krijgt een plaats op het Eendrachtsplein, op de kruising van de Oude en de Nieuwe Binnenweg. Dat schrijft wethouder Orhan Kaya (Cultuur, GroenLinks) in een vanmiddag aan de gemeenteraad verstuurde brief.

Het zes meter hoge beeld van de Amerikaanse kunstenaar Paul McCarthy staat sinds drie jaar op de binnenplaats van museum Boijmans Van Beuningen, omdat het aanstootgevend zou zijn. De ‘gestileerde kerstboom’ in de rechterhand van de in brons gegoten kerstman is een anale dildo. Daarom besloot een meerderheid van de raad het beeld uit de openbare ruimte te weren.

Coalitiepartij VVD (drie zetels) gaf in december echter het verzet op. Sterker: het in 2001 door de gemeente aangekochte beeld (280.000 euro, exclusief sokkel) moest volgens de liberalen terug in het Rotterdamse straatbeeld.

Met het besluit wijkt het college af van het advies van de Internationale Beelden Collectie. Die wees vorige maand een plek aan bij de Coolsingel. „Een onrustige en daarom ongeschikte locatie”, zegt Kaya. Juist op die plek wordt in 2011 begonnen met de bouw van de transparante kubus (wonen, werken, winkelen), die Rem Koolhaas gisteren presenteerde.

In navolging van lokale middenstanders hoopt het stadsbestuur dat het beeld, een aanklacht tegen het consumentisme, op het Eendrachtsplein nieuwe klantenstromen op gang zal brengen. „En deze plek sluit aan op onze culturele as en onze bestaande beeldenroute”, stelt Kaya. Naar verwachting zal Santa Claus (4.500 kilo) over twee à drie maanden op zijn nieuwe plaats staan.

    • Mark Hoogstad