Jakarta legt Ahmadiyah aan banden

De Indonesische regering heeft gisteren de islamitische sekte Ahmadiyah de facto verboden. De maatregel moet een einde maken aan religieuze spanningen met name op het eiland Java. De islamitische Hoge Raad had de sekte onlangs verboden.

Aanhangers van Ahmadiyah , die in Indonesië zo’n 200.000 volgelingen telt, gaan ervan uit dat Mohammed niet de laatste profeet was maar de Indiër Mirza Ghulam Ahmad die in 1908 overleed. Voor strikte moslims is die opvatting heiligschennis. „Zo lang de leden van Ahmadiyah zichzelf moslim noemen, moeten ze stoppen met het verspreiden van hun afwijkende lezing van de islam”, lichtte de minister van Religie Maftuh Basyuni de maatregel toe. Verspreiden zij toch hun interpretatie, dan riskeren zij een gevangenisstraf van vijf jaar.

De maatregel werd bekendgemaakt nadat vijfduizend conservatieve moslims gisteren demonstreerden voor een verbod van de Ahmadiyah bij het presidentiële paleis in de hoofdstad Jakarta. In Indonesië wonen 240 miljoen mensen, 90 procent hiervan is moslim.

Volgens de Indonesische regering is de stap in lijn met de Grondwet, waarin de vrijheid van religie formeel is vastgelegd. Gematigde moslimleider en oud-president Abdurrahman Wahid bestrijdt dat. Hij heeft in een woedende reactie de maatregel veroordeeld als een knieval voor de meer rechtlijnige moslims. Hij verdenkt president Yudhoyono ervan dat deze met de maatregel de steun van conservatieve moslims zeker willen stellen voor de presidentiële verkiezingen volgend jaar.

Een woordvoerder van de Ahmadiyah liet vandaag in een reactie weten dat de sekte formeel alleen is „bevroren” dus niet is verboden en dat hij hoopte dat het geweld van fundamentalistische moslims nu zou stoppen. De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft er bij de Indonesische regering op aangedrongen om de sanctie direct in te trekken. „De Indonesische regering moet mensen niet vervolgen om hun religie”, zo liet een woordvoerder weten.

Vorige week zorgde een aanval van de beruchte islamitische knokploeg het Islamitische Verdedigingsfront (FPI) op een betoging van gematigde Indonesiërs voor veel publieke verontwaardiging. De afgelopen tijd hebben verschillende incidenten plaatsgevonden die tegen Ahmadiyah waren gericht. (Reuters, AP, BBC)