Italiaanse media: wat een klap

De Italiaanse, Franse en Roemeense pers zijn lovend én verbaasd over het spel van het Nederlands elftal. ‘U heeft gelijk meneer Einstein: alles is relatief.’

In Italië is de nederlaag van het nationale voetbalelftal tegen Nederland hard aangekomen. ‘Oef, wat een klap’, kopt La Gazzetta dello Sport vanochtend. De Azzurri hebben volgens de sportkrant voetballes gehad.

‘Vernederd door Nederland. We staan weer met beide benen op de grond’, constateert la Repubblica. En La Stampa toont op de voorpagina het hoofd van een Oranje-supporter die de tong uitsteekt. ‘Azzurri, che disastro’ [Azzurri, wat een ramp] staat er onder.

Grote schuldige is volgens de Italiaanse media bondscoach Roberto Donadoni. Hoe kon hij het middenveld van AC Milan opstellen, terwijl die ploeg dit jaar weinig heeft gepresteerd? Waarom deden Grosso en De Rossi niet vanaf het begin mee? Waarom stond Materazzi in het centrum van de verdediging, terwijl hij uit vorm is?

‘De Berlijnse muur’, de onverslaanbare Italiaanse verdediging van het WK van 2006 is gevallen, luidt de conclusie. De blessure van Cannavaro en de volgens iedereen verkeerde keuzes van Donadoni hebben Italië de das omgedaan. ‘Disastro Donadoni’, vat sportkrant Corriere dello Sport de wedstrijd van gisteravond samen. De trainer van Italië heeft volgens deze krant meer fouten gemaakt dan de scheidsrechter Fröjdfeldt.

Want dat de Zweed fout zat door het eerste doelpunt van Van Nistelrooy goed te keuren, staat volgens de Italiaanse pers vast. Panucci, die door Buffon buiten de lijnen was gewerkt, deed niet mee aan het spel, omdat hij geblesseerd was, luidt de redenering. De voorzitter van de Italiaanse scheidsrechtersbond Cesare Gussoni is de enige Italiaan die vindt dat het doelpunt reglementair was.

De Italiaans pers was complimenteus over de Nederlanders, die alerter, sneller en fitter bleken dan de Italianen. Vooral Sneijder en Van Bronckhorst oogsten lof.

De strijd tussen de vrienden en ex-Milanspelers Van Basten en Donadoni is volgens de Italianen ruimschoots gewonnen door de eerste. Al tijdens de wedstrijd toonden de commentatoren hun verbazing over Van Basten: „Hij presenteerde ons verrassingen. Boulahrouz en De Jong hadden we niet verwacht. Maar van Basten deed in het veld ook altijd al het tegenovergestelde van wat in de lijn der verwachting lag.”

Direct na de wedstrijd bood de Italiaanse aanvoerder en keeper Buffon namens het elftal publiekelijk zijn excuses aan de Italianen aan. „Dit was een van de slechtste wedstrijden die ik heb gespeeld in twaalf jaar nationaal elftal. Nederland heeft terecht gewonnen. We kunnen ons niet verschuilen achter een buitenspelgoal.”

Onze correspondent in Frankrijk, René Moerland, schrijft dat moeilijk is te zeggen wat in Frankrijk meer indruk maakte: de zege en het spel van Oranje of de vernedering van Italië. Dat de aartsrivaal van Frankrijk nog slechter begon dan les Bleus, geeft troost.

In de Franse media zijn de verwachtingen over le Groupe de la Mort gisteren gekanteld. Sportkrant L’Equipe vraagt zich voorzichtig af wat Frankrijk vrijdag tegen Nederland te wachten staat, nu de favorieten „niet degenen zijn die we dachten”. Oranje was op voorhand minder sterk ingeschat dan Italië en Frankrijk.

Maar na gisteren geldt Oranje als de meest spectaculaire verrassing tot nu toe. ‘Séduisante et impressionante’: verleidelijk en indrukwekkend.

Voor Le Monde is Nederland in een klap titelfavoriet geworden – zoals eerder Duitsland en Portugal na hun eerste wedstrijd. Le Figaro houdt het erop dat Nederland zich ‘met gezag’ aan kop heeft genesteld in de poule. Opvallende overeenkomst in de Franse reacties: niemand twijfelt eraan dat het eerste Nederlandse doelpunt een flagrante arbitrale fout was.

Ook in Roemenië werd de zege van Nederland met bewondering begroet. De sportkrant Gazeta Sporturilor kopte: ‘Voetballen met Einstein’ En in de tekst: ‘De wereldkampioen Italië werd vernietigd door Nederland! U heeft gelijk meneer Einstein: alles is relatief!’

    • Bas Mesters