In Italiaanse ‘horrorkliniek’ draaide het alleen om geld

De horrorkliniek wordt ze in de Italiaanse media al genoemd. Gisteren arresteerde de politie in Milaan twaalf doktoren en twee managers van de privé-kliniek Santa Rita. Ze voerden zinloze operaties op terminale patiënten en hoogbejaarden uit om extra geld te verdienen.

Vijf patiënten zouden door de ingrepen zijn gestorven, 88 personen zouden zwaar verminkt zijn geraakt. Bij tien patiënten met tuberculose zou nodeloos een long zijn weggenomen. Bij een meisje van 21 zou een borst zijn afgezet, terwijl dat niet nodig was. Hetzelfde zou vijftien andere jonge vrouwen zijn overkomen.

Bedrog en moord is de artsen ten laste gelegd. Sommigen krijgen wellicht levenslang. Samen met hen is de eigenaar van de kliniek, een notaris, en een ex-geneesheer-directeur gearresteerd.

Hun doel was zo veel mogelijk opereren, ook als dat ten kosten ging van de patiënt, om zo veel mogelijk te kunnen declareren bij het nationale gezondheidssysteem, aldus justitie. De financiële politie heeft tot nu toe acht procent van de 55.000 klinische dossiers onderzocht. Daaruit blijkt dat er voor 2,5 miljoen euro is gefraudeerd. De verdachte doktoren hadden een basisloon van 1.700 euro. Volgens de politie wisten sommigen hun maandloon op te krikken tot 27.000 euro.

De misstanden zijn aan het licht gekomen na een anonieme tip. Via het afluisteren van de medici is hun werkwijze in kaart gebracht. In een van de onderschepte gesprekken zei de ex-directeur tegen een afdelingshoofd: „Maar, sorry, het is logisch dat op het moment dat je werkgever zegt ‘hoe meer je opereert, hoe meer ik je betaal’, dat dit de chirurg op de een of andere wijze aanzet tot een agressieve aanpak.”