Hoogste baas van belastingen kan blijven

De hoogste baas van de Belastingdienst, Jenny Thunnissen, die kritiek kreeg wegens de aanhoudende problemen bij de fiscus en het overtreden van regels door een bijbaan, heeft verlenging gekregen van haar aanstelling als directeur-generaal.

Dat melden bronnen rond het ministerie van Financiën. Staatssecretaris De Jager (Financiën, CDA) wil Thunnissen naar verluidt niet kwijt nu de dienst bezig is met een verbetering van de dienstverlening. Het ministerie kon vanmorgen niet reageren.

De aanstelling van Thunnissen is met een jaar verlengd, aldus de bronnen. Daarmee is ze een van de langstzittende directeuren-generaal. Dit voorjaar weigerde ze mee te dingen naar de vacante functie van secretaris-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

De problemen bij de fiscus ontstonden onder het bewind van Thunnissen, door een reorganisatie, een bezuinigingsoperatie en talrijke automatiseringsfouten. Begin dit jaar raakten nog 730.000 aangiften inkomstenbelasting zoek door een computerfout.

Thunnissen kwam onlangs in opspraak door een nevenfunctie bij een ziekenhuis dat de Belastingdienst benadeelde door btw te ontwijken. Zij overtrad de integriteitsregels van de dienst door de nevenfunctie niet op te geven. Dat deed ze alsnog toen de kwestie in de publiciteit kwam.

Door een „technische systeemfout” bij het computercentrum in Apeldoorn is de afhandeling van bezwaarschriften Inkomstenbelasting 2006 vertraagd, zo staat in een brief die deze krant heeft. In deze excuusbrief aan gedupeerden wordt gemeld dat de uitbetaling niet kan plaatsvinden, omdat „deze fout [...] tot op heden niet hersteld” is. Volgens de fiscus gaat het om „ongeveer 1.500 aanslagen”. De dienst: „Betrokkenen zijn op de hoogte gesteld.” Vandaag kwam ook een fout met zogeheten T-biljetten aan het licht.

Vervolg Belasting: pagina 15

Velen krijgen ten onrechte geen belasting terug

Mogelijk tienduizenden andere mensen lopen door een fout hun belastingteruggave over het jaar 2007 mis, meldde Trouw vanochtend.

Het gaat om mensen die geen belastingaangifte hoeven te doen, maar wel recht hebben op belastingteruggave. Daarvoor moeten zij een zogeheten T-biljet invullen. In de begeleidende toelichting staat echter een fout, waardoor het lijkt alsof er geen recht bestaat op teruggave van belasting. De Belastingdienst kan het terug te betalen bedrag niet uit zichzelf uitrekenen.

Eind mei stuurde de fiscus 10.000 mensen foute voorlopige aanslagen inkomstenbelasting. Bij de automatische verwerking van de papieren E-biljetten werd de hypotheekrenteaftrek niet meeberekend.

Begin deze maand bleek dat tienduizenden elektronische aangiften voor omzet- en loonbelasting door blokkades in het computercentrum niet of met grote vertraging zijn behandeld.

Eerder dit jaar waren er ook veel problemen, staat in de tweede halfjaarrapportage die gisteren aan de Tweede kamer is gestuurd. Tussen 1 februari en 28 mei dit jaar deden zich in totaal tien problemen (damages in termen van de Belastingdienst) voor.

Zo liep de terugbeltermijn van de Belastingtelefoon in februari op van twee naar tien dagen. Tussen 26 februari en 18 maart konden 300.000 definitieve toeslagen niet verstuurd worden. In februari zijn duizend onjuiste beschikkingen verstuurd waarbij toeslagen ten onrechte zijn teruggevorderd. Bij 86.000 beschikkingen van 11 april is op de brief aan de burger een onjuist toeslagbedrag weergegeven.

De halfjaarsrapportage meldt ook dat fraude is ontdekt in de kinderopvang. Uit een steekproef bij vijftig gastouderbureaus blijkt dat gastouders en bureaus niet altijd hun fiscale verplichtingen voldoen. „Zo bleek dat een substantieel deel van de gastouders de inkomsten uit de kinderopvang niet opgegeven heeft voor de inkomstenbelasting”, aldus de rapportage. De resultaten van dit onderzoek zijn aanleiding om de kinderopvangsector extra te gaan controleren.

    • Joep Dohmen