Hoge olieprijs strop voor speculanten

Speculanten kregen eind vorige week het deksel op de neus door de plotse prijsstijging die een vat olie onderging – plus 16,24 dollar in nauwelijks 36 uren tijd. Handelaren in de markt melden dat diverse speculanten aan het begin van de week ‘short’-posities innamen: zij sloten verkoopcontracten af voor olie die ze later tegen een lagere prijs in handen dachten te krijgen.

Dit brak hen zuur op. Een vat olie bereikte vorige week onverwacht een piek van 139,12 dollar en door te gokken op dalende olieprijzen tot onder de kritische grens van 120 dollar verloren deze speculanten – die door Amerikaans Congresleden ervan verdacht worden te profiteren van de stijgende energieprijzen – veel geld.

Uit gegevens van de Amerikaanse toezichthouder voor grondstoffenfutures die de Financial Times kon inkijken, blijkt dat speculanten zich in de week tot 3 juni in groten getale ontdeden van ‘long’-posities die gokken op stijgende olieprijzen. Het aantal van deze posities viel terug tot op een historisch laag niveau.

Ook ETF Securities, een Londense pionier in zogenoemde ‘gesecuritiseerde’ beleggingsproducten meldt dat er de afgelopen weken voor bijna 40 miljoen dollar per dag in het product ‘ETFS Short Oil’ is gehandeld. Daarmee was deze belegging – die speculeert op dalende prijzen en die voor een breder publiek is bestemd door de eenvoud van een aandeel met de risicospreiding van een beleggingsfonds te combineren – het meest populaire product.