Gazprom ziet olieprijs stijgen naar 250 dollar

Dat de olieprijzen wel eens verder zouden kunnen stijgen naar 200 dollar per vat, is al enkele malen voorspeld. Maar de prognose die Alexei Miller, topman van het Russische staatsenergiebedrijf Gazprom, vandaag deed slaat alles. Op de jaarlijkse bijeenkomst van het European Business Congress, een initiatief om zakenlui en politici uit de 55 OVSE-landen (OVSE staat voor Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) bij elkaar te brengen, voorspelde Miller een olieprijs van 250 dollar per vat. De precieze oorzaken van die hoge prijs gaf hij niet. Wel zei hij dat ze voor een deel het gevolg zijn van speculanten. „Maar hun invloed is niet doorslaggevend”, zei Miller in de Franse badplaats Deauville, waar de bijeenkomst plaatsvond.

Miller schaart zich daarmee in een langer wordend rijtje van topbestuurders die waarschuwen voor torenhoge olieprijzen. President Hugo Chávez van Venezuela zei afgelopen november al een olieprijs van 200 dollar niet uit te sluiten. Volgens hem kon dat bedrag op twee manieren worden bereikt: of Amerika valt Iran aan, of Amerika stelt zich vijandig op ten opzichte van Venezuela – het land had toen net een conflict met het Amerikaanse energieconcern ExxonMobil over de onteigening van een olieveld in de olierijke Orinoco-delta.

Eurocommissaris Andris Piebalgs (Energie) waarschuwde afgelopen maart dat een olieprijs van 200 dollar tegen het jaar 2011 „ons niet zou moeten verrassen”. Hij reageerde daarmee op een prognose van de Amerikaanse bank Goldman Sachs, die almaar verder stijgende olieprijzen voorspelt.